НОВИНИ

Mинистри: Водата в Хасково не е опасна, засега

Водата в Хасково не е опасна за населението, поне към момента. Това заяви пред депутати здравният министър Илко Семерджиев. Той все пак обясни, че ведомството оглавявано от него чака окончателни резултатите от проверката.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:11, 21.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

По рано днес депутатите изслушваха два часа и половина служебните министри на околната среда и водите, на регионалното развитие и на здравеопазването по проблема. До конкретно решение така и не се стигна, но от двете водещи политически сили, ГЕРБ и БСП, поискаха разследване и откриване на виновните за отровените води. От ГЕРБ предложиха още да бъде подменен част от водопровода на града срещу близо 2 милиона лева. От БСП поискаха създаването на специална комисия, която да разкрие причините и да открие решение на проблема в Хасково.

Илко Семерджиев - служебен министър на здравеопазването: "Ние не намираме, че има здравен риск към момента. Но това не може да бъде заявено днес окончателно. А трябва да мине времето за радиологични изследвания. Трябва да минат между два и три месеца оптимално. така че рисковете, които се изчисляват на годишна база ще бъдат много по-конкретно докладвани може би след около месец и половина, два".
Спас Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: "Към настоящия момент в изпълнение на заповеди за спиране на експлоатация на обекти от РЗИ Хасково е ВИК операторът е изключил помпена станция 1-Хасково, Помпена станция-Болярово и Помппена станция-2. ВИК операторът е извършил реорганизация на водоснабдяването чрез изграждане на нови връзки, с цел да намали последствията от изключването на водоизточници. Осигури водоноски, във връзка с разпорежданията на РЗИ. Населението е уведомено да ограничи ползването на питейна вода за питейни нужди и готвене".
Ирина Костова - служебен министър на околната среда и водите: "Тези показатели - алфа активност и уран и радий 226 се правят веднъж годишно от Министерството на околната среда и водите. Тези резултати траят 2 седмици и се оповестяват на страницата на Изпълнителната агенция".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още една жертва на атентата в Санкт Петербург
Още една жертва на атентата в Санкт Петербург
Каква ще е съдбата на изоставената щъркелка Снежи от с. Ярлово?
Каква ще е съдбата на изоставената щъркелка Снежи от с. Ярлово?