Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът и министър на отбраната направиха изявления в отговор на казаното от президента Румен Радев за сделката за самолетите F-16.

Вижте повече от прякото включване на Тихомир Игнатов.

Дебатът който провокира президентът Румен Радев, е популистки, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Позицията на правителството е пронатовска, подчерта още той.

Горанов видя сценарий за протакане на сделката от страна на президента и заяви, че очаква да има вето за актуализацията на бюджета.

Владислав Горанов, министър на финансите: Ние сме напълно убедени, че по този начин президентът ще даде на партиите, които подкрепиха подобно решение възможността още един път категорично да заявим нашата про НАТО-овска позиция и обстоятелството, че ние купуваме най-модерната техника на българските ВВС и не на последно място да го попитам ще върне ли и законът за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от един сценарий за протакане на сделката.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не трябва двете страни да си говорят през медиите. Той допълни още, че годишната издържка на F-16 е значително по-евтина от тази на самолетите "Грипен".

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Няма никакви скрити задължени, допълнителни договори и споразумения, които да са необходими до получаването на самолетите. Всички опити да се всява страх в обществото, че ние ще бъдем натоварени с допълните разходи не отговаря на истината.
Президентът Радев разясни мотивите си за ветото върху договора за F-16

Президентът Радев разясни мотивите си за ветото върху договора за F-16

В специално изявление президентът Румен Радев обясни мотивите, с които наложи вето върху Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребите...