НОВИНИ

Министрите на културата от Европа и Азия пробваха да изработят мартеници

На 1 март министрите на културата от Европа и Азия пробваха уменията си в изработката на мартеници. Министър Лиляна Павлова посрещна делегатите на импровизирана улица на занаятите в НДК, която запознава гостите на Българското председателство с традициите ни. През март и април гостите от Европа ще видят и майсторлъка на тъкачеството и грънчарството и ще чуят българската гайда.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
21:04, 01.03.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

- Мартеница?

Ина Книурене, Министерство на културата на Литва: Харесва ми, защото е за живота, за радостта, за нещо човешко.
Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС: Може да говорим различни езици, но нашата история и култура нямат нужда от превод. И се надявам да сме успели да завладеем и вас - да се завърнете отново в България като туристи и като хора, които ще я запомните, и България ще остане във Вашите сърца с нещо повече от едно председателство, което надявам се, да премине успешно.

След дискусиите си министрите на културата от Европа и Азия продължиха екипната си работа - в усукването на бяло и червено.

Соня Грабервар, Постоянно представителство на Словения в Брюксел: Невероятно е, видяхме много изпълнения тук - пеенето, фолклорът... и също мартениците, мисля, че това е прекрасно.
Ина Книурене, Министерство на културата на Литва: По-някакъв начин всичко това е в хармония. Жалко е, че навън е зима и може би още не сме видели истинската България.

Затова още на българска земя, мнозина обещаха да откликнат на поканата да се върнат в страната на мартеницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей се срещна в Лондон с председателя на Европейския съвет Доналд Туск
Тереза Мей се срещна в Лондон с председателя на Европейския съвет Доналд Туск
Връчиха наградите Златна мартеница за принос към българския бизнес
Връчиха наградите "Златна мартеница" за принос към българския бизнес