НОВИНИ

Двама министри бяха извикани в парламента заради случая с избягалите затворници

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи бяха извикани в парламента, за да дадат повече информация по случая с избягалите затворници. Надежда Василева на живо от Народното събрание.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:10, 04.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Двамата министри отговаряха около час на въпроси в пленарната зала. Вътрешният министър съобщи, че преди година е имало данни за подготвяно бягство на Владимир Пелов, като са предприети мерки тогава. Данните потвърди и правосъдният министър Цецка Цачева. Тя каза още, че е създадена комисия, която ще проверява фактите около бягството и също така как двамата затворници са получили оръжието, което са използвали вчера. Тази комисия трябва да излезе със заключения до 12 април.

Засилена е охраната по границите, до момента не е намерена колата, с която са избягали двамата затворници.

;
Цецка Цачева - министър на правосъдието: "Вярно е, че е имало данни през 2016-та година, че единият от двамата избягали лишени от свобода е бил готов към или поне приготовление към бягство. Реакцията на ръководството тогава е била този човек да бъде спрян от работа, където знаете, че по време на полагането на такъв труд, режимът е по- как да се изразя, не толкова строг. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента. Единият е бил с нож, другият с огнестрелно оръжие - с пистолет - означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор.Безспорно в случая става дума за човешки грешки, става дума и за техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат.
Валентин Радев - министър на вътрешните работи: "Трябва да ви информиран, че за бягството на лицето Владимир Пелов, или за подготовка за бягство имахме оперативна информация още миналата година лятото, която е дадена още тогава и на Министерството на правосъдие и на тези, които са заинтересовани от това. Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора. В момента работи щаб в СДВР под ръководството на гл. комисар Христо Терзийски, който е директор на Главна дирекция "Национална полиция". Усилено се охраняват границите на места, където очакваме, че могат да излязат двамата или единият от избягалите затворници. Умишлено не уточнявам къде. В момента се води следствие и не мога да кажа повече, но мога да кажа, че са разпитвани и се разпитват в момента и са под контрол най-общо да кажа свързани лица."
Валери Жаблянов,БСП: По отношение на режима на затворниците, на реда в българските затвори и на постигането на европейските норми на сигурност България е на последно място в ЕС. Това е в резултат на продължилото 10 години управление на сегашната основна управляваща партия. Защо не сте направили нищо по всички бележки уважаеми господа от ГЕРБ. И тъй като политическата отговорност е въпрос на оставка ви приканваме да не се бавите.
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Като съобразяваме,че бягства от затворите винаги е имало още от времето на граф Монте Кристо, влака-беглец, от Алкатрас,най- охраняваният затвор имаме бягства. Не искам да омаловажавам случая, искам да кажа,че този случай е поредният, който касае реализация на едно престъпно мислене. И това не е политически въпрос.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски Лукойл е на полуфинал в Балканската лига
Левски Лукойл е на полуфинал в Балканската лига
Задържан е синът на един от издирваните затворници
Задържан е синът на един от издирваните затворници