НОВИНИ

Министрите решиха да има задължителни проверки на влизащите в ЕС

Да бъдат въведени задължителни проверки на всички, които излизат и влизат в рамките на ЕС, взеха решение министрите на съвета в Брюксел за мерките за овладяване на мигрантската криза, каза кореспондентът на БНТ Владислав Велев.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:36, 25.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Става дума за проверки в няколко бази данни по външните граници на съюза. Това ще стане факт, след като Европейският парламент го одобри.

Европейският комисар за миграцията каза, че Европа разполага само с 10 дни, за да намали мигрантския поток от Турция към Европа.

Той и и холандския министър на вътрешните работи се обявиха против продължаващото разделение на различни държави, които са принудени да опазват сами себе си.

Димитрис Аврамопулос, европейски комисар за миграцията, гражданството и вътрешните работи: Не можем да продължим да се справяме със ситуацията с едностранни, двустранни или тристранни действия. Първите отрицателни ефекти вече са видими. Имаме обща отговорност към съседните си държави, но и към тези отчаяни хора. Не можем да продължаваме с политиката на пропускане, не можем да слагаме ограничения на броя бежанци, които приемаме.

Гърция днес отзова посланика си в Австрия след вчерашната среща във Виена, на която десет страни, сред тях и България, се договориха за намаляване на мигрантския поток през тяхна територия. В същото време се очаква да бъде затворен голям мигрантски лагер във Франция, близо до Белгия, а това доведе до въвеждане на гранична проверка в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Славов: Морално е взелите бонуси от БНБ да ги върнат
Петър Славов: Морално е взелите бонуси от БНБ да ги върнат
Как се дава убежище в ЕС?
Как се дава убежище в ЕС?