НОВИНИ

Министрите в социалната сфера предадоха властта

Властта предадоха и приеха и министрите в социалната сфера - на здравеопазването, образованието и социалната политика. Отиващите си отчетоха направеното, а идващите обещаха: някои - приемственост, други - промени.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:30, 27.01.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Всичко добро в здравеопазването да бъде надградено, а грешките да бъдат отстранени- това обеща служебният министър Илко Семерджиев в първите минути от влизането си в новия си кабинет. Той отново припомни един от основните възгледи - гарантирането на свободен избор на лекар и лечебно заведение от пациента. Семерджиев обеща да работи за възстановяването на договорния процес между НЗОК и Българския лекарски съюз и да се вслушва в мнението на медиците и гражданските организации.

Д-р Илко Семерджиев, служебен министър на здравеопазването: "Наистина нашите различия с министър Москов за здравеопазването са философски и това предполага сериозни промени. Моите виждания са известни не от вчера."
Д-р Петър Москов: "Това не е грешка, а различие във философията и новият екип ще действа спрямо философията, с която влиза в управление."

Меглена Кунева предаде властта на химика проф. Николай Денков с думите, че Министерството на образованието е най-важното за България.

Меглена Кунева: "Оставям го в добри ръце, в ръцете на проф. Денков. Мисля, че нещата ще бъдат много ясни като приоритети, аз не споделям мнението, че служебното правителство е само, за да подготви изборите."

Според проф. Денков пък Тодор Танев и Меглена Кунева са управлявали министерството в труден период. Като плюс той отбеляза иновациите при провеждането на матурите.

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: "Бъдете сигурни, че всичко, което постигаха те е ценено, то ще бъде развито нататък и ще има пълна приемственост по отношение на политиките в министерството."

Кунева подари на Денков училищен звънец, а той отвърна на жеста със саксия лалета. Извън официалностите по предаване на властта обаче трябва да се каже, че след като стана министър Меглена Кунева отстрани проф. Денков от поста му на зам. министър за висшето образование заради несправяне, по думите й, с оперативната програма " Наука и образование".

В социалното министерство един експерт - Зорница Русинова предаде поста на друг експерт - Гълъб Донев.

Зорница Русинова: "Усилията, които положихме не са достатъчни хората да живеят по-добре, но направихме добри стъпки през последните две години. Нивото на безработица в България в момента е на рекордно ниски нива сравнимо с последните 11 години за първи път е под средноевропейското ниво - 7,3 % са данните на НСИ, 8% е регистрираната безработица в Агенцията по заетостта."

Гълъб Донев каза, че идва за пореден път в това министерство и обеща пълна приемственост в политиките.

Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика: "Тук искам да заявя, че пред всички вас, че няма да допусна социалните служби да бъдат въвлечени в предизборна кампания.

Другите приоритети според министър Донев ще бъдат стартирането на Националния план по заетостта, гарантиране на трудовите права на работниците и служителите и диалог със социалните партньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Капризите на Червения огнен петел
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Капризите на Червения огнен петел
Кметът на Младост спря строежа до блок 70
Кметът на "Младост" спря строежа до блок 70