Министърът на отбраната на Съединените щати Марк Еспър е пристигнал неочаквано в Багдад, съобщава Ройтерс. В рамките на визитата ще проведе среща с министър-председателя и министъра на отбраната на Ирак.

Очаква се по време на срещата с министър-председателя Адел Абдул ал Махди и с военния министър да бъде обсъдено съкращаването на числеността на американските военни в Сирия и това, „каква роля ще има Ирак в този процес”.

По-рано Еспър заяви, че около 1000 американски военни, които ще бъдат изведени от северните райони в Сирия, ще бъдат пренасочени към Западен Ирак.

Обединеното командване на въоръжените сили на Ирак заяви, че изведените от Сирия американски военни трябва да напуснат иракската територия, тъй като им е разрешено единствено транзитно преминаване.

Въоръжените сили на САЩ вече напуснаха голяма част от базите си в сирийската провинция Алепо, Ел Хасак и Ракка, като изведоха контингента си в своите бази в Ирак.

Решението за напускане на североизточните райони на Сирия беше взето от Вашингтон в началото на военната операция на Турция на 9 октомври срещу кюрдските въоръжени формирования. През последните години те бяха съюзници на САЩ в борбата им срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

От 2014 г. САЩ и техните съюзници провеждат в Сирия и Ирак операция срещу "Ислямска държава", като на територията на Сирия действат без съгласието на официалните власти в страната.