НОВИНИ

Мис България 2015 преподаде урок по български език в ефира на "Денят започва"

Марина Войкова донесе на България титлата "Мис Планет 2016" от тазгодишния конкурс, който се проведе в Грузия. За световната титла се състезаваха 40 участнички от 25 държави. В студиото на "Денят започва" Марина Войкова доказа, че е не само красива, а и интелигентна, чете много и борави правилно с българския език. Като студентка в четвърти курс "Българска филология" Марина си позволи да направи бърз разбор на това кои са най-честите грешки, които се използват в публичното пространство. "Нека да бъдем грамотни", призовава 21-годишното момиче.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
09:50, 27.09.2016
11283
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След като разкритикува водещите и политиците, че не говорят правилно и поясни какви са най-честите им грешки, Марина изрази съжаление, че с всяка година се опростява много българският език.

"Хубави български думи просто изчезват, защото според някой, който решава това, били демоде, не звучали оригинално, съвременно", казва Войкова. Тя се чуди защо за чуждиците да не вземем нещо от старобългарски, а трябва да взимаме от латински.

А кой ти е любимият български писател?

"Честно казано аз много си обичам Яворов, защото е малко по-неконкретен, малко по-лъкатушещ във всички значения. Аз така си блуждая, аз като него изпадам в едни такива състояния и ми допада неговата лирика. Като цяла българската литература, не че не ми е любима, но не ми е на сърце. Защото темите са много битови. Няма толкова наблягане върху емоционалността. Върху чувствата, върху емоциите, върху някакви по-дълбоки философски тематики, които виждаме в западноевропейската литература. но не мога да кажа, че не ми е любима - все пак съм българка."

Вижте целия разговор във видеото.

;


Марина Войкова е на 21 години, родена е в Елин Пелин. Въпреки че още учи, вече работи във фирма за медицински консумативи. Казва, че здравната тематика и е близка заради майка й, която е на хемодиализа.

Марина споделя, че не иска винаги да се обяснява, че не е просто хубава и призовава хората да четат и да бъдат грамотни.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кашкавалът е полезен за сърцето
Кашкавалът е полезен за сърцето
​Олимпийски шампион по борба изгради зала за тренировки в Шивачево
​Олимпийски шампион по борба изгради зала за тренировки в Шивачево