НОВИНИ

Мисията на НАТО и ЕС призоваха за въздържаност в Северно Косово

Мисията на НАТО в Косово и Евросъюзът призоваха към мир и въздържаност заради поредна ескалация на напрежението между Белград и Прищина. Поводът е разполагане на косовски специални части в района на езерото Газивода, които охраняваха обиколка на косовския президент Хашим Тачи. Сръбският президент Александър Вучич постави армията на страната в най-висока степен на бойна готовност.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:33, 29.09.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света
мисията нато призоваха въздържаност северно косово

Косовските командоси са напуснали района на ВЕЦ Газиводе в населеното предимно със сърби Северно Косово, потвърди официален Белград. Сръбската страна изтъкна, че тяхното присъствие е в нарушение на всички договорености. След днешната ситуация малко трудно ще видят Вучич в Брюксел, изтъкна директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич. Той остро критикува призива на Евросъюза към двете страни за въздържаност. Сякаш сърбите в Косово са нападнали сами себе си, аргументира се той.

Марко Джурич, директор на сръбската правителствена служба за Косово: Дойдоха въоръжени до зъби, за да позволят на Хашим Тачи и неговите придружители да посетят езерото и да се повозят на лодка. Арестуваха всеки срещнат сърбин и завзеха близкия Център за екология и развитие за да сплашат всички сърби в Косово.

Полицията за Северно Косово отхвърли твърденията за завземане на обекти и арести и заяви, че командосите са били при езерото заради едно посещение. Обиколката на президента Тачи е продължила 15 минути. По-рано този месец ВЕЦ Газиводe беше посетена и от сръбския президент Александър Вучич.

Хашим Тачи, президент на Косово: Косово е едно, то е уникално, независимо и суверенно. Диалогът със сърбите в Брюксел продължава и ще продължи през идните дни, седмици и месеци за мир, стабилност, помирение, взаимно признание и евроатлантическа перспектива.

Междувременно хиляди протестираха в Прищина срещу президента Тачи и идеята за корекция на границите със Сърбия като средство на нормализиране но отношенията. Това е лична авантюра на Тачи, той няма мандат за това, заяви Албин Курти - лидер на левите националисти от формацията Самоопределение. На парламентарните избори през 2017 г. тя събра 30% от гласовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Македония гласуват на исторически референдум за смяна на името на страната
В Македония гласуват на исторически референдум за смяна на името на страната
Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да се разоръжи
Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да се разоръжи