COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мисията на НАТО и ЕС призоваха за въздържаност в Северно Косово

Мисията на НАТО в Косово и Евросъюзът призоваха към мир и въздържаност заради поредна ескалация на напрежението между Белград и Прищина. Поводът е разполагане на косовски специални части в района на езерото Газивода, които охраняваха обиколка на косовския президент Хашим Тачи. Сръбският президент Александър Вучич постави армията на страната в най-висока степен на бойна готовност.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:33, 29.09.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Мисията на НАТО и ЕС призоваха за въздържаност в Северно Косово

Косовските командоси са напуснали района на ВЕЦ Газиводе в населеното предимно със сърби Северно Косово, потвърди официален Белград. Сръбската страна изтъкна, че тяхното присъствие е в нарушение на всички договорености. След днешната ситуация малко трудно ще видят Вучич в Брюксел, изтъкна директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич. Той остро критикува призива на Евросъюза към двете страни за въздържаност. Сякаш сърбите в Косово са нападнали сами себе си, аргументира се той.

Марко Джурич, директор на сръбската правителствена служба за Косово: Дойдоха въоръжени до зъби, за да позволят на Хашим Тачи и неговите придружители да посетят езерото и да се повозят на лодка. Арестуваха всеки срещнат сърбин и завзеха близкия Център за екология и развитие за да сплашат всички сърби в Косово.

Полицията за Северно Косово отхвърли твърденията за завземане на обекти и арести и заяви, че командосите са били при езерото заради едно посещение. Обиколката на президента Тачи е продължила 15 минути. По-рано този месец ВЕЦ Газиводe беше посетена и от сръбския президент Александър Вучич.

Хашим Тачи, президент на Косово: Косово е едно, то е уникално, независимо и суверенно. Диалогът със сърбите в Брюксел продължава и ще продължи през идните дни, седмици и месеци за мир, стабилност, помирение, взаимно признание и евроатлантическа перспектива.

Междувременно хиляди протестираха в Прищина срещу президента Тачи и идеята за корекция на границите със Сърбия като средство на нормализиране но отношенията. Това е лична авантюра на Тачи, той няма мандат за това, заяви Албин Курти - лидер на левите националисти от формацията Самоопределение. На парламентарните избори през 2017 г. тя събра 30% от гласовете.

Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: На пристигащите от Италия се препоръчва 14-дневна карантина
Доц. Ангел Кунчев: На пристигащите от Италия се препоръчва 14-дневна карантина
Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да се разоръжи
Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да се разоръжи