НОВИНИ

Мистериозна мъгла в Англия евакуира плаж

Във Великобритания мистериозна мъгла стана прична за евакуация на плаж в източен Съсекс. Най-малко 150 души са потърсили лекарска помощ заради парене в очите и затруднено дишане. Става дума за единичен инцидент, категорични са властите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:49, 28.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Ден след появата на мистериозния облак газ на популярния плаж Бърлинг Гап, посетители не липсваха, а здравните власти увериха, че мъглата, която стана причина за евакуация на плажната ивица, се е разнесъл. В неделния следобед над Бърлинг Гап се спуска лека мъгла. Според някои във въздуха започва да се усеща миризма на изгоряла пластмаса.

Бяхме в заведение наблизо и усетихме парене в очите. Влязохме вътре и затворихме прозорците.
Забелязахме, че е леко мъгливо... Но сме от Лондон, където често се случва, и решихме, че това е нормално и тук. Не сме имали никакви симптоми.

Буквално за минути мнозина плажуващи усещат неразположение - затруднено дишане, парене в очите, някои започват да повръщат. Пред болницата в близкия град Ийстбърн се образуват опашки - най-малко 150 души получават медицинска помощ. Властите призовават жителите на близките градчета да не напускат домовете си и да държат прозорците си затворени. Няколко служби - британски и френски, разследват инцидента.

Къде и от какво се е образувал облакът и как е стигнал до британския плаж все още не е изяснено, въпреки множащите се хипотези в социалните мрежи. Възможно е да е дошъл от Ла Манша - и преди от индустриалните зони на френския бряг е засичан пренос на газове. Според експерти обаче метеорлогичните условия в неделя привечер не предпоставят такова движение. Прави се преглед и на плавателните съдове, които са били в района по време на инцидента. Местното подразделение на пожарната служба твърди, че е вероятността да става дума за хлор е „изключително малка“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Разширяването на ядрената централа в Пакш може да започне през 2018 г.
Путин: Разширяването на ядрената централа в Пакш може да започне през 2018 г.
Русенски ученици се върнаха от международен лагер
Русенски ученици се върнаха от международен лагер