НОВИНИ

Мистерията около смъртта на Ислам Каримов

Преди минути агенция Ройтерс съобщи, че правителството на Узбекистан обявява смъртта на президента Ислам Каримов. Той ще бъде погребан утре. По-рано през деня мистерията около смъртта на президента се задълбочаваше.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:10, 02.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Слуховете за смъртта на един от най-дълго управлявалите държавници в съвременния свят витаят вече пети ден. Но изглежда за Грузия и Турция няма съмнение. В изявление на сайта си грузинският президент изрази своите съболезнования към народа на Узбекистан. Това направи и в Анкара на правителствено заседание премиерът на Турция.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: "Починал е президентът на Узбекистан. Господ да го прости. Изказваме съболезнования на народа на Узбекистан."

Подобно на времената на желязната завеса, информацията идва от чужбина. За смъртта на Каримов съобщиха и агенция Ройтерс и руската Интерфакс, която се позова на официално съобщение на правителството в Ташкент. Малко по-късно Интерфакс анулира съобщението си като се позова на техническа грешка.

Дипломати от Киргизстан и Афганистан твърдят, че Каримов ще бъде погребан в родния си град Самарканд. Базираната в Москва агенция "Фергана нюз" дори разпространи това видео от Самарканд като твърди, че на него се вижда кортежа с ковчега на Каримов. За погребението се очаквало да пристигнат президентите на съседните централноазиатски държави. Летището било затворено за редовни полети.

В Узбекистан, където Каримов беше начело с желязна ръка 27 години, новините се разпространяват бавно, от държавните официози. Тази сутрин правителството съобщи, че Каримов е в критично състояние.

Шохида, студентка: "Разтревожени сме от новините за критичното състояние на президента. Моля се Господ да го дари с дълъг живот"

С мистерията около смъртта на Каримов е свързан и големият въпрос - кой сега ще поеме управлението на богатата на ресурси централноазиатска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законодателни промени за паметниците на културата
Законодателни промени за паметниците на културата
Още за свадата между Рут Колева и служителка на МВнР
Още за свадата между Рут Колева и служителка на МВнР