НОВИНИ

Митинг на националисти е свикан днес в Милано

11 националистически формации от различни европейски страни ще изпратят свои представители днес в Милано по призива на италианския вицепремиер и лидер на партията "Лига" Матео Салвини. Митингът е част от предизборната кампания преди вота за Европейски парламент в края на май.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:59, 18.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Вземете си чадър, а ако вали сняг - апрески. С тази покана италианският вицепремиер се обърна към партиите, които очаква днес в Милано. Амбицията му е днешният митинг на Пиаца Дуомо да остане в историята. Той очаква да се съберат над 100 000 души. Ще дойдат 11 партии, сред които Националния сбор на Марин Льо Пен и "Алтернатива за Германия". Ще отсъства унгарската "Фидес" на премиера Виктор Орбан, който избра да остане част от семейството на Европейската народната партия. В навечерието на митинга, Салвини не скри амбициите си да впечатли Европа.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на партията "Лига": Най- сетне! Нямам търпение. Утре ще видим Европа на надеждата, на промяната. Европа на бъдещето, за разлика от Европа на Меркел, на Макрон, на финансите.

Преди това той обяви, че враговете на Европа са онези, които в момента управляват Европейския съюз. Според него, те са евроскептиците.

"Не виждам крайнодесни в Европа. Мисля, че това са стари категории, които са отживели: фашисти, комунисти, дясно, ляво", коментира Салвини. Целта на Салвини е да покаже, че в следващия Европарламент популистките и националистическите партии могат да се обединят в една парламентарна група.

Той се надява неговата партия Лига да стане първа сила в Италия.

Преди митинга на много сгради в Милано се появиха плакати с надпис "Не сте добре дошли" и "Отворени врати" - отпор на политиката на Салвини спрямо мигрантите. Като вицепремиер и вътрешен министър той отказа да позволи кораби на благотворителни организации със спасени в морето мигранти на борда, да акостират в Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намерено е оръжие като използваното за едно от убийствата в Костенец
Намерено е оръжие като използваното за едно от убийствата в Костенец
Събраха подписка срещу преместването на хемодиализата в Александровска болница
Събраха подписка срещу преместването на хемодиализата в Александровска болница