НОВИНИ

Митинги на фаворитите за президент на Франция

Продължава надпреварата за президентския пост във Франция. Броени дни преди първия тур на вота, фаворитите за поста в Елисейския дворец организираха митинги за своите привърженици в Париж. Според последни проучвания на общественото мнение, победител се очаква бъде независимият кандидат Еманюел Макрон.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 18.04.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Центристът Еманюел Макрон призова французите да обърнат страницата на последните 20 години и да изберат на власт ново поколение политици. Проевропейският кандидат бе приветстван от близо 20 000 привърженици.

Макрон обеща, че ако бъде избран, ще постави началото на една нова Франция, като се опълчи на своите опоненти, които според него ще дръпнат страната назад.

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен приветства своите симпатизанти, обещавайки им спиране на всякаква имиграция в страната и защита срещу "дивата глобализация". На нейния митинг присъстваха около 5000 души.

Льо Пен насърчи тълпата да освирка Европейския съюз и Шенгенското пространство и обеща да изтегли Франция и от двата блока, ако бъде избрана за президент.

Крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон обаче имаше по-различен подход към привържениците си. Вместо да проведе своя митинг в концертна зала, като своите опоненти, той предпочете да наеме лодка.

Меланшон също направи редица обещания, между които да наложи данък от 90% на годишен доход над 400 000 евро.

Той заяви, че ще откаже правилата на Европейския съюз за намаляване на дефицита и ще призове за референдум за изход от блока, ако Евросъюза откаже да смени драстично посоката си.

Според нови анкети във Франция, на първия тур на изборите тази неделя Макрон и Льо Пен ще излязат начело, като се очаква Макрон да има минимална преднина. Проучванията обаче отредиха убедителна победа на Макрон над Марин льо Пен на очаквания балотаж на 7 май.

Вижте повече в материала на Биляна Бонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На автостоп от Пловдив до... Тайланд
На автостоп от Пловдив до... Тайланд
Богомил Николов от Активни потребители: Търсете правата си навреме
Богомил Николов от "Активни потребители": Търсете правата си навреме