НОВИНИ

​Митничари и данъчни в борбата срещу паралелния износ на лекарства

Отново в аптеките няма достатъчни количества инсулин и медикаменти за епилепсия и артрит. Според здравните власти причината е така нареченият паралелен износ - лекарствата, които се внасят у нас, се изкупуват и се изнасят за държави, където са по-скъпи. За да бъде ограничена тази практика здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата започват съвместни проверки заедно с Агенция Митници и НАП. Отново започва и обсъждане на законови промени.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:03, 15.02.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Заради епилепсията дъщерята на Антоанета Видева се нуждае от терапия с 4 медикамента. Единия от тях майката намира след обиколка на десетки аптеки и постоянни обаждания - и така вече година и половина. Дни преди лекарството да свърши, Антоанета получава добра новина от една от аптеките.

Антоанета Видева: Всеки път! Всеки месец проблемът е един и същ, начинът, по който се снабдяваме с лекарството, е един и същ - звъня по аптеките, звъня по приятели, познати.

Деян Денев, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България: Компаниите производители внасят в България количества, които надвишават значително потребностите на населението. Когато една стока е с ниска цена в България, а с висока цена в други европейски държави, това води до износ.

Заради свободното движение на стоки в Евросъюза, това е законно. Но в момента у нас няма механизъм, по който да се ограничи експортът така, че първо да има достатъчно лекарства за нашия пазар.

Асена Стоименова, изп. директор на Изпълнителната агенция по лекарствата: Една от фактурите беше на действително впечатляваща стойност - половин милион лева - абсолютно законна дейност.
Адриан Стоев, член на УС на Българска асоциация "Диабет": Ние нямаме против някой да печели за сметка на по-евтините лекарства в България, но държавата трябва така да си подреди нещата, че да си контролира ре-износа.
Атанас Кундурджиев, служебен заместник-министър на здравеопазването: Нашата деликатна задача е така да подготвим законодателни промени, че те да са в унисон със законодателството на Европейския съюз.

Така валсът на законови крачки напред и назад отново се започва. Преди три години беше прието за износа да е необходимо одобрение от Агенцията по лекарствата. Последва президентско вето, с което депутатите не се съобразиха, но пък конституционният съд обяви текста за противоконституционен. И сега режимът е уведомителен.

Антоанета Видева: Аз си мисля, че тука има търговски интерес и става дума за пари.

Само за януари във фармцевтичния съюз са постъпили над 130 сигнала за липсващи лекарства в аптеките у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Злосторници отровиха четири кучета в русенския квартал ДЗС
Злосторници отровиха четири кучета в русенския квартал ДЗС
​Анжела Недялкова e в международното жури на 21-ия София Филм Фест
​Анжела Недялкова e в международното жури на 21-ия София Филм Фест