НОВИНИ

​Митничари разкриха нелегален цех, опаковал тютюн като котешка храна и консерви

Нелегален цех за рязане на тютюн разкриха митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” на Митница Столична. При проверка в района на Нови Искър, извършена на 29.12.2018 г., митническите инспектори установяват, че в едно от помещенията на складова база е оборудван цех за рязане и обработка на тютюн.

​митничари разкриха нелегален цех опаковал тютюн котешка храна консерви
bnt avatar logo
от БНТ
13:22, 01.01.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

На място е открито професионално оборудване - машини за рязане, вани за овлажняване на тютюна и машина за ароматизиране. Освен известно количество ненарязан тютюн и тютюн в процес на преработка, митническите служители откриват и вече опакован тютюн, както и празни опаковки.

Според откритите на място материали, след обработката тютюнът се опаковал в чували, етикетирани като котешка храна, или в консервени кутии с етикети на консервирани домати или боб. Разпространението на тютюна вероятно е извършвано чрез пратки. Техниката на обработка, включваща ароматизиране, подсказва, че на следващ етап тютюнът вероятно е смесван и със сиропи с цел да се използва като тютюн за наргилета.

Наред с това на място са установени и празни опаковки за тютюн, брандирани с името на известна марка тютюн за пушене, както и множество цигарени филтри и хартиени тръби за цигари.

Процесът по обработката на тютюна се е осъществявала при лоши хигиенни условия, без да се спазват технологичните изисквания при производствената манипулация на суровия тютюн, което крие потенциална опасност за здравето на потребителите.

Общото количество на откритите и иззети акцизни стоки е 228 кг. Иззети са и всички машини и съоръжения, послужили за незаконното производство, като машина за рязане, машина за варене /вана/, машина за затваряне на консерви, центрофуга, горелка, поточна линия и др.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Столична под надзора на Районна прокуратура София. Работата по случая продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България посрещна Новата 2019 година (СНИМКИ / ВИДЕО)
България посрещна Новата 2019 година (СНИМКИ / ВИДЕО)
Извадиха телата на 8 души под отломките от срутената жилищна сграда в Русия
Извадиха телата на 8 души под отломките от срутената жилищна сграда в Русия