НОВИНИ

Външният министър Даниел Митов: 2016 трябва да бъде година на действия и решения

На годишния си брифинг за медиите външният министър Даниел Митов заяви, че ако 2015 г. е била за Европа период преди всичко на дебат и планиране, то 2016-та трябва да бъде година на действия и решения. Действия и решения, по думите му, насочени най-вече към намиране на мирен изход от кризата в Сирия и провеждане на демократични избори под егидата на ООН там както и активни действия в Европа срещу бежанската вълна и нелегалния трафик на хора.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:45, 17.12.2015
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

С активната си и същевременно премерена външна политика, през 2015- та България успя да се завърне в сърцето на международната дипломация, констатира външният ни министър. По думите му, българското правителство е върнало доверието на нашите западни партньори, повишила се е ролята на България в рамките на Евросъюза. Като доказателство посочи многобройните външно-политически визити у нас.

Даниел Митов - министър на външните работи: "Българските политици престанаха да обикалят Европа, Европа дойде при нас, и не само Европа".

Министърът подчерта, че бежанският натиск е сред най-големите предизвикателства пред ЕС и припомни, че ние сме били сред първите, посочили, че квотния принцип за приемане на бежанци не работи.

Даниел Митов - министър на външните работи: "През квотния принцип може да се регулира и разпредели тежест, да се прояви солидарност, но не да се реши проблемът."

По думите на Даниел Митов, Европа трябва да започне да контролира по-добре външните си граници.

Даниел Митов - министър на външните работи: "Ние дадохме добър пример за това .България опази външната си граница, която е външна и за ЕС и доказахме безусловно, че можем да го правим."

Именно този факт, отчетен високо и при посещението на британския премиер Камерън у нас, Митов посочи като важен принос за положителната промяна в позицията на много държави за приемането ни в Шенген.

Даниел Митов - министър на външните работи: "Ние претендираме първо по въздух и вода, за сухопътните граници могат да останат и за малко по-късно."

По-късно следобед Даниел Митов заяви подкрепата на страната ни за евроатлантическото бъдеще на Македония пред вицепремиера и министър по европейските въпроси Фатмир Бесими. Двамата министри са оптимисти, че споразумението за добросъседство между България и Македония ще бъде подписано в най-скоро време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България запази квотата си за улов на калкан
България запази квотата си за улов на калкан
София мези на Коледа
"София мези" на Коледа