НОВИНИ

Митов: Изтеглянето ни за непостоянен член на СС на ООН е след експертна оценка

В студиото на "Още от деня" външният министър в оставка Даниел Митов обясни, че изтеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 година е решение на правителството от 16 септември 2015 г. и е направено с оглед на експертна оценка какви са фактическите обстоятелства и какво е най-добре за България и за българската кандидатура за ген. секретар на ООН към онзи момент. По думите му, размяната на дипломатически подкрепи е съвсем нормална.

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 15.12.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Митов обясни, че през 2003 г., когато България е издигнала своята кандидатура за периода 2018-2019 г. никой не е изчислявал, че тази кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност ще съвпада с българското председателство на ЕС.

Даниел Митов - министър на външните работи в оставка: По това време Полша беше в конкуренция с българската кандидатура и събираше повече подкрепа. Такава е и експертната оценка, когато сме взимали това решение. Полската страна събира повече подкрепа и оттам благодарение на факта, че тя много по-късно от нас е била за последно непостоянен член на СС на ООН през 1996-1997 г., а България е била през 2003 г. за последно непостоянен член на СС на ООН. Това дава предимство на полската страна. За да спечели България от това ние тръгваме на размяна на дипломатически подкрепи, което е съвсем нормална дипломатическа практика.

Даниел Митов каза още, че когато г-жа Бокова е била номинирана от правителството на Пламен Орешарски за ген. секретар на ООН, в разговор с полския министър още през 2014 г., стига до заключението, че полската страна е готова на такъв тип размяна на подкрепи. Впоследствие българското правителство по същия начин решава да подкрепи максимално българската кандидатура на г-жа Бокова за ген. секретар на ООН и взима решение още 2015 г. през септември и това е факт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армията и ДАНС вече ще имат полицейски правомощия
Армията и ДАНС вече ще имат полицейски правомощия
Младежи с увреждания придобиват професионални умения
Младежи с увреждания придобиват професионални умения