НОВИНИ

Младежи обсъждат българския преход и целите за следващите 20 години

На знаковия за историята ни 10 ноември, 13 младежки организации търсят отговора на въпроса "Ако днес е краят на прехода, какви са приоритетите на България за следващите 20 години?" Форумът е кулминация на кампанията "Краят на прехода". Целта пред участниците е да се състави проект за национална стратегия "България 2040-та".

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:04, 10.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

29 години по-късно. Все още спорим - настъпи ли краят на прехода. Единодушни сме обаче за едно - той бе несправедлив. Тезите на участниците в дискусията неизменно имаха общ подтон - в бъдещето трябва да погледнем с ясна представа за миналото.

Росен Плевнелиев - президент на Република България 2012-2017: Част от несправедливостта е в това, че той не бе ясно дефиниран. Не бе съпътстван от планове, конкретна визия, мисия.
Мая Манолова - омбудсман на България: Ние получихме надежда. Тази надежда, както всички се убедихме, се оказа трудно достижима.
;

Следващото поколение вече отстоява своите ценности.

Калоян Велчев - председател на Студентски клуб на политолога към СУ "Св. Климент Охридски": Въвеждане на единна дигитална система за обучение в средните училища, вторият ни приоритет включва регионалното развитие и благоустройството - по-активното въвеждане на второ ниво на самоуправление, за да се управляват по-ефективно средствата, които отиват към общините.
Нели Кочева - "Заедно в час": Всяко дете независимо в кое училище учи и какви са финансовите възможности да получи добро образование, чрез което да бъде успешно в живота.

Всички държавни институции ще получат списъка с приоритети, които младежите са набелязали като основни, за да продължим напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
29 години преход: Какво ни отне и донесе демокрацията?
29 години преход: Какво ни отне и донесе демокрацията?
Протест срещу поскъпването на горивата във Видин
Протест срещу поскъпването на горивата във Видин