НОВИНИ

Младежки форум дава гласност на проблемите и правата на децата

Опасностите в интернет, както и тормозът в училище са сред основните теми, на които даде гласност и Младежкият форум „Voice it“. Събитието се организира в София по повод 28-та годишнина от приемането на конвенцията на ООН за правата на детето и също е подкрепено от УНИЦЕФ.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
20:30, 20.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

За трета година младежкият форум събира на едно място деца, психолози и педагози, за да обсъдят заедно най-наболелите проблеми на децата в семейството, в училище и в обществото. Под формата на дискусии днес десетки ученици на възраст между 12 и 18 години от София имаха възможност да споделят със специалистите какво ги вълнува и тревожи и да потърсят решения.

Тодор е на 16 години. Той разказва , че събития като днешното му дават смелост да отстоява себе си.

Тодор Гинев, ученик: Аз съм по принцип много срамежлив човек и просто програмата ми помогна да изразявам своето мнение и да си прилагам правата.
;

Особено внимание и тази година беше обърнато на темите за тормоза в училище, рисковете при интернет общуването, както и много други, свързани със здравето и личностното развитие на децата.

Георги Богданов , „Национална мрежа за децата“: Темите, свързани с правото на мнение, недискриминация, темата, свързана с дигиталната грамотност на децата и на младите хора, както и много теми, свързани със сексуалното здраве, психичното здраве на младите хора.

За да подкрепи децата и да изслуша мненията им на форума присъства и националният омбудсман Мая Манолова.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Законът за детското правосъдие, който отлежава в Министерството на правосъдието би могъл да бъде обсъден в такава среда, децата да кажат своето мнение, да се чуе техния глас.

Децата предложиха създадена от тях интернет игра, с която да популяризират важните за тях теми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Амстердам ще бъде новото седалище на Европейската агенция по лекарствата
Амстердам ще бъде новото седалище на Европейската агенция по лекарствата
Нови 15 км от пътя Русе-Бяла ще бъде рехабилитиран
Нови 15 км от пътя Русе-Бяла ще бъде рехабилитиран