НОВИНИ

Млади учени намериха помощ за проектите си след репортаж на БНТ

Една история с продължение. На прага на Новата година ви запознахме с космическите идеи на група 15-годишни ученици. Те обаче нямат пространство, в което да разработват проектите си. Добрата новина: след нашия репортаж в БНТ получихме имейл - от хора, готови да помогнат в разрешаването на този проблем. А днес, след продължението на тази история, излъчено в "Денят започва", получихме и второ предложение за помощ. Благодарим на вас, нашите зрители, за съпричасността ви към темите, които ви показваме.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
11:05, 04.01.2016
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Мино Караджов и неговите съученици са едни от онези млади хора, за които си винаги наум си казваме: "Дано само не избягат..." Едва на 15, те вече имат космически идеи като това, как да се подобри проекта на марсохода Екзомарс. Проблемът е, че нямат пространство, където да работят по тези идеи.

Мино Караджов - ученик: "Всъщност ние имаме проект, който сме изпратили на НАСА, той е как да оптимизираме този марсоход 4 пъти повече. Искаме да премахнем всичките антени и т.н. и да ги заменим с един много по-оптимизиран вариант на използване. Имаме готов макет, който изглежда твърде зле, защото просто е разработван от къща в къща, много пъти е пренасян, доста мизерно изглежда, но важното е, че надеждата умира последна."

Момчетата потърсили съдействие от БАН - за ползване на стая, в която да работят. И получили предложението за ползване на помещение под наем срещу 4 евро / кв м. за този наем, който в момента се предвижда, ние ще трябва да платим 160 лв. Което е твърде много... Вярно, че е под минималната работна заплата, но ние все пак сме ученици и не работим.


;

От пресцентъра на БАН ни обясниха, че през януари ще се срещнат с учениците, за да обсъдят алтернативни варианти. А междувременно БНТ получи писмо от Лятната академия за изкуства, които са готови да помогнат с разходите по наема, какъвто и да е той.

Петя Великова - Лятна академия за изкуства: "Ние сме затрупани с писма, които ни молят от млади хора за помощ, които искат да се образоват, да повишат квалификацията си, да учат на други места, да участват в конкурси... И аз съм щастлива, и моят апел е към всички такива НПО, защото държавата няма механизъм да подпомага такива деца като Мино - да се опитаме да им помагаме през 2016 все повече и повече."

Така за Мино и приятелите му новата година започва по-добре, отколкото свърши старата - с надежда, че когато до теб има хора, няма невъзможни неща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диамантеният изгрев над планината Фуджи
Диамантеният изгрев над планината Фуджи
Подаването да данъчните декларации може да става по интернет
Подаването да данъчните декларации може да става по интернет