НОВИНИ

Млекопроизводителите готвят ефективни протести

Млекопроизводители от страната ще протестират ефективно срещу срива на изкупните цени на суровото краве мляко. Според животновъди стойността на продукцията на някои места е паднала до 40 стотинки за литър. В същото време цените на млечните продукти в търговската мрежа не са поевтинели. Заради кризата в сектора вече са фалирали 15 ферми в Пловдивско.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
06:55, 15.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Пенко Налбантов отглежда 100 крави в землището на село Поройна. Той и колегите му от страната настояват за въвеждане на лимит за внос на кондензирано мляко от чужбина. Заради вносната суровина, която в България се разрежда и се използва за направата на млечни продукти, българското производство загива.

Пенко Налбантов - председател на Асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк”: В нашия район себестойността е една от най-ниските за страната - 45 до 55 стотинки, което е много ниско за зимен период, когато животните са прибрани, не са на паша и се хранят наготово".

В Северна България изкупните цени също са ниски. Производителите са принудени с парите от европейските субсидии да покриват загубите в стопанствата си. Печалбата и инвестициите не са възможни.


;

Според представители на бранша много ферми, и то от първа категория, вече са преустановили дейност.

Пенко Налбантов - председател на Асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк”: "В квартал Любеново на град Първомай вече две ферми разпродават, в Брягово ферма разпродават, в Трилистник ферма приключи, в град Съединение приключи".

Единственото спасение от фалит е увеличаване на изкупната цена на млякото.

Пенко Налбантов - председател на Асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк”: Ако не получим помощ и разбиране от държавата ще има протести".;

Затова в началото на февруари млекопроизводители от цялата страна ще протестират в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредиха Асоциация на казанджиите
Учредиха Асоциация на казанджиите
Новините в 100 секунди, акценти на 15 януари
Новините в 100 секунди, акценти на 15 януари