НОВИНИ

​Все още има селища без ток на Халкидики

Много населени места остават без ток на гръцкия полуостров Халкидики след свирепата буря. Бедствието в четвъртък през нощта причини смъртта на седем души, над 100 са ранени. Материалните щети са огромни.С подробностите Катя Пеева, кореспондент на БНР.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
08:26, 12.07.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Проблем при туристите и жителите на Халкидики остават токът и водата. На голяма част на полуострова има ток, но на първия ръкав екипите работят денонощно и обещават ток едва утре сутрин.

Без ток магазините не работят. Няма например от къде да си купите хляб. Хотелите са снабдени с генератори, но туристите, които са в квартири под наем, както и жителите на Халкидики - за тях е бедствие през лятото без ток. Властите настаниха в хотел жители, на които къщите са опасно пострадали и има риск за тях.

Работи се с бързи темпове по възстановяване на електрозахранването. Министърът на енергетиката и околната среда дори поиска помощ за генератори от правителството на Белгия. В момента си заминават туристи, които са в края на почивката си, но няма масово напускане, защото проблемът с тока и водата ще се реши до ден. През това време продължава описването на щетите от бурята.

Собственици на имоти, които са засегнати от бурята, могат да се обърнат към общините за обезщетение. Има процедура по подаване на молби, а правителството гарантира бързо изплащане на помощите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив може да остане без градски транспорт
Пловдив може да остане без градски транспорт
Във вторник и сряда над Гърция може пак да премине циклон, валежи у нас в неделя
Във вторник и сряда над Гърция може пак да премине циклон, валежи у нас в неделя