COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Много от желаещите да станат спасители не могат да покрият критериите

Ежегодните летни проблеми с липсата на достатъчно спасители. Около 40% от желаещите да изкарат курс за водни спасители не могат да покрият нормата, тъй като плувните им умения са недостатъчни. Това коментира председателят на Областния съвет на БЧК във Варна Илия Раев. Колкото и абсурдно да звучи за морски град, това се дължи на липсата на плувна подготовка от най-ранна възраст.

от БНТ
20:45, 01.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Областното ръководство на БЧК ще предложи на общината плуването да бъде масово въведено в училищата и университетите.

Вили Цеков - член на Областния съвет на БЧК - Варна: Да се обхване максимален брой деца, за да можем да избегнем точно тия неща, за които става въпрос - неумението да плува на един човек е предпоставка за инцидент.

До момента във Варна има охраняеми 136 басейна и 5 плажа, което е твърде малко. БЧК е готов да съдейства на Областната администрация за безопасността на неохраняемите плажове. От години един от основните проблеми е възнаграждението на водните спасители.

Това е въпрос, който трябва да бъде поставен пред концесионерите за заплащане и за изравняване законно заплащане на всички спасители. Осигуряването им, медицинските им застраховки.

БЧК предлага държавата да поеме контрола върху заплащането като се правят периодично проверки. Раев успокои, че има достатъчно кадри, с които да се осигури водното спасяване във Варна и региона този сезон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Преминалите от Турция в ЕС мигранти вече са над 76 000
Преминалите от Турция в ЕС мигранти вече са над 76 000
Хонконг отбеляза с тържества и протести 22 години от предаването си на Китай
Хонконг отбеляза с тържества и протести 22 години от предаването си на Китай