НОВИНИ

Много румънци посрещат Великден на нашето Черноморие и в Русенско

Повече от десет години много румънци избират да посрещнат Великден у нас. Семейства, както и организирани групи, се възползват от атрактивните туристически оферти за тридневни почивки. Туристическият бранш очаква дори тази година румънските гости да бъдат с 40 процента повече от миналата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева, Ивелина Белчева
19:00, 14.04.2017
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

За поредна година за Великденските празници хотелите по българското Черноморие са запълнени с румънски туристи. По предварителни данни в страната ни ще почиват близо 20 хиляди румънци. Според хотелиери това, с което ги привличат българските курорти, е доброто съотношение между цена и качество на предлаганата услуга.

Днес по обед в хотелите по Черноморието започнаха да пристигат първите румънски туристи, които ще прекарат Великденските празници у нас. За много от тях това пътуване се е превърнало в традиция и идват заедно с целите си семейства и много приятели.

Лорънс Брадин: "Идваме тук от 11 години. Идваме три пъти през сезона и винаги сме голяма група – 40 души. Вече се чувстваме като у дома си."

Елена Тонева е мениджър на голям хотел в курортния комплекс "Златни пясъци". Казва, че голям процент от резервациите за Великденските празници са направени още през януари. Споделя също, че румънците държат на удобствата.

Елена Тонева, мениджър на хотел: "Доброто обслужване, добрата храна, предлагането на допълнителни развлечения в хотела като анимация, вътрешен басейн, забавления също допринасят за самата заетост."
Лорънс Брадин: "Тук можем да забравим за проблемите си и да се насладим на празниците."

Освен редовните посетители, всяка година черноморските курорти привличат и много нови туристи. Някои от тях са тук по препоръка на приятел. За други това е едно приключение.

Нело Кандори: "Имам много приятели тук, които живеят в България, а и съм с голяма група."
Андрея Оники: "Исках да натрупам нови преживявания, да опозная нови места, да срещна нови хора."

Хотелиери споделят, че големият поток от туристи по време на Великденските празници от последните години позволява на курортите да удължат туристическия си сезон. По този начин те могат да осигурят заетост на кадрите си за по-дълъг период от време, което ги прави по-конкурентоспособни.

И в Русе тази година за Великден ще почиват много румънци. Повече от тях пристигнаха вече в града, други избраха ваканционни селища в региона. Наблюдава се тенденция да се увеличават гостите от северната ни съседка и в Русенска област, това е мнението на местната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Днес беше последният работен ден преди три почивни дни за 22 милиона православни румънци. Хиляди от тях поеха към България и Дунав мост още по обяд. Колоните от стотици автомобили с румънци, които влизат в България, означават първа за сезона финансова инжекция за нашите хотелиери и ресторантьори.

Дали постоянният поток румънски туристи се дължи на умерените цени или на добрата кухня и красивата природа, предстоят анализи, казват експертите. Факт е обаче, че в хотели и къщи за гости край Русе цели семейства от Румъния са резервирали стаи за Великден още преди 5 месеца.

Красимир Иванчев – представител на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: "Нашите хотели отварят малко по-раничко само да можем за празника да посрещнем румънците. Те са си балкански нрав и това, което обича българинът, това харесва и румънецът."

Румънецът е платежоспособен и активен турист, разказват хотелиерите.

Иван Спасов – управител на хотел в село Кошов, Община Иваново: "Повече са любознателни, повече разглеждат забележителностите, докато българинът стои основно в хотела и ползва примерно спа-центъра."

Броят на къщите за гости в Кошов расте всяка година само заради румънската инвазия, както на шега се изразяват българските домакини.

Николай Милков - собственик на къща за гости в село Кошов: "Ние почнахме да учим румънски и вече така добре се разбираме, а те основно на английски."

Любими дестинации на румънските гости край Русе са скалните църкви в Иваново, Басарбовският манастир и пещерата "Орлова чука", но постоянно се търсят и нови атракции.

Хотелите в курортите в Югозападна България са заети 100 % за Великденските празници. Тази година много българи са предпочели да посрещнат Великден именно тук, привлечени от добрите оферти за двудневни и тридневни почивки, с празничен обяд или вечеря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Решението за пускането на мега-бомба над Афганистан е било изцяло тактическо
​Решението за пускането на мега-бомба над Афганистан е било изцяло тактическо
Вярващи от цял свят сe събраха в Ерусалим за процесиите на Разпети петък
Вярващи от цял свят сe събраха в Ерусалим за процесиите на Разпети петък