COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Множество бракониерски уреди са открити при проверки по Дунав

Бракониерски мрежи със специални куки откриха в река Дунав служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заедно с Гранична полиция. В акцията участваха и колегите им от Румъния.

от Андрей Кючуков
07:34, 20.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

С катер инспекторите от Агенцията по рибарство и аквакултури стигнаха до остров Вардим. Оказа се, че целият участък при километър 543 на река Дунав е опасан със забранени мрежи. Специалистите ги наричат "кърмаци". Струват поне 5 000 лева и се използват предимно за улов на есетрови риби. Той обаче е забранен в Европа вече над 10 години.

Михаил Михайлов, началник отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав“ в ИАРА: Кърмаците са въжета, между 50 и 100 метра дълги, на които през 30-40 сантиметра са вързани въжета с куки, изключително остри куки. Поставят се на специални места, където моруните просто почиват по пътя, там където отиват да хвърлят хайвера и на тези куки се закачат. При закачане на една кука, тя започва да се върти, закача се на още една или две и вече няма възможност да се освободи. Основно е икономическият ефект, защото женските моруни са около 200 – 250 килограма. Количеството хайвер в тях е много голямо – между 50 до 80 килограма. На черния пазар килограма от този хайвер върви между 500 и 600 евро.
;

6 мрежи са иззети и при проверките в плевенска област. В район „Централен Дунав“ са проверени 14 рибари и 16 лодки.

Марио Кацов, главен специалист ИАРА – Русе: Това ви е улова, нали? – Да, няма друго. – Добре. Документите всички са редовни. Може да продължите.

Сред проверените беше и Мирослав Иванов, който изкарва прехраната си с риболов през последните 10 години.

Мирослав Иванов, рибар: В момента само от това се изхранвам и долу – горе, бива. Коства ми труд, безсънни нощи.

Инспекторите от Агенцията по рибарство и аквакултури в момента следят дали се спазва и забраната за улов на щука, бяла риба и распер, а от 15 април до 30 май влиза в сила пълната забрана за риболов по река Дунав.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Сачева: 30 млн. лв ще бъдат насочени за центрове за семейна подкрепа
Министър Сачева: 30 млн. лв ще бъдат насочени за центрове за семейна подкрепа
Стартира кампания за насърчаване на младите да станат родители
Стартира кампания за насърчаване на младите да станат родители