COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Могерини призова държавите членки за бърз старт на преговорите с Тирана и Скопие

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес държавите членки възможно най-бързо за започват преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Могерини е в Люксембург на среща на външните министри от ЕС. Според българския външен министър Екатерина Захариева европейският проект няма да бъде завършен без интеграцията на Западните Балкани.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:56, 17.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Могерини очаква от държавите членки да проявят мъдрост и да не отлагат започването на преговори със Северна Македония и Албания. Според нея отлагането на процеса ще се отрази негативно на мотивацията на двете балкански държави и ще има отрицателно влияние върху регионалното сътрудничество. На днешния ден преди година Скопие и Атина подписаха Преспанското споразумение, което разреши дългогодишния спор за името името и отвори пътя на Северна Македония към членство в ЕС.

Федерика Могерини, върховен представител по въпросите на външната политика и сигурност: По повод първата годишнина от подписването на Преспанското споразумение припомних на външните министри ясната позиция на Европейската комисия, която е, че без откачане трябва да започнат преговори със Северна Македония и Албания.

Окончателното решението трябваше за бъде взето от министрите утре, но очакванията са то да бъде отложено за септември. Държави като Франция, Холандия и Германия обаче все още имат съмнения за следващото разширяване на ЕС с двете балкански държави. Очаква се през есента Скопие и Тирана бъдат разделени и решенията да бъдат вземани за всяка една от тях поотделно.

"ЕС се надява Иран да продължи да изпълнява задълженията си по ядреното споразумение, не вярваме на изявления, а на становището на МААЕ, каза Могерини по повод днешни изказвания от Техеран.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пациентите под наблюдение за коронавирус в Пловдив са в стабилно състояние
Пациентите под наблюдение за коронавирус в Пловдив са в стабилно състояние
Отвъд границите: Никола Пиперков: История на изкуствата – пътуване в миналото
"Отвъд границите": Никола Пиперков: История на изкуствата – пътуване в миналото