НОВИНИ

Мохамед бин Салман е сочен за поръчител на убийството на Хашоги

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е посочен като поръчител на убийството на Джамал Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Това, според неназован източник, е установило ЦРУ. Източникът цитиран първо от в. "Вашингтон пост", за който пишеше саудитският журналист. Рияд обяви това твърдение за невярно. То не е потвърдена от ЦРУ, а Белият дом и Държавният департамент отказаха коментар.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:40, 17.11.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

ЦРУ е проучило телефонен разговор на Джамал Хашоги с принц Халид бин Салман - брат на саудитския престолонаследник и посланик в САЩ. Според цитираните от в. "Вашингтон пост" сведения, Хашоги бил уверен, че ще бъде в безопасност, ако отиде в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи. Указания за това дал престолонаследникът в разговор с брат си, прехванат от американските служби. Не е ясно дали посланикът е знаел, че Хашоги ще бъде убит. От саудитското посолство във Вашингтон отрекоха тези твърдения.

;

Самият посланик написа в Туитър, че не е разговарял с Хашоги. Тази версия може да подпомогне усилията в Конгреса за по-сурова реакция по случая. Тази седмица Вашингтон наложи санкции срещу физически лица, във връзка с убийството. Заключенията на ЦРУ, макар и непотвърдени официално, са най-категоричното до момента уличаване на саудитския престолонаследник. Мохамед бин Салман е смятан за фактическият владетел на кралството и според мнозина надали подобно действие би станало Без неговата санкция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите срещу цените на горивата в страната продължават
Протестите срещу цените на горивата в страната продължават
Тереза Мей: С Брекзит свободното придвижване приключва
Тереза Мей: С Брекзит свободното придвижване приключва