НОВИНИ

Мохамед Далил бил специалист по хвърляне на коктейл "Молотов"

Нови факти от биографията на атентатора от германския град Ансбах, който миналата неделя се самовзриви и рани 15 души. Мохамед Далил, който пред камерата на БНТ през 2013 година разказва, че е загубил семейството си в Сирия и че е учител по математика, оказва се, имал съвсем различно минало. Пред БНТ специалистите Владимир Чуков и Мадж Алгафари разкриха подробности и впечатления от Далил и се опитаха да обяснят кога този човек се е променил и се е радикализирал.

Диана Миткова
от Диана Миткова
18:07, 28.07.2016
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Специалист по коктейли "Молотов". Обиколил различни радикални групировки, сред които и фронта "Ан Нусра", Мохамед Далил е бил търсен от сирийската полиция. Това каза пред БНТ арабистът Владимир Чуков, цитирайки седмичното списание на "Ислямска държава" "Ан Наба", което всяка седмица прави обобщение на дейността на терористичната организация.

Владимир Чуков - арабист: Още при 2011 година той е бил в Ирак. В Ирак очевидно той е получил своето бойно кръщение. Получил е подготовка, минал е там някакви курсове и респективно след това се връща в родния си град Халеб. Той е бил търсен, тъй като е бил специалист по хвърляне на коктейл "Молотов" по полицията, по полицейски участъци.

След стъпването на "Ислямска държава" в Сирия, Далил става нейн член. Очевидно е имал досие, но поради пропуски в проверките в Алепо, когато идва в България, успява да заблуди българските власти, коментира арабистът.

През лятото на 2013-та застава пред камерите на БНТ, за да разкаже за проблемите, които среща. Той е пристигнал у нас с бежанската вълна през 2013 година, когато все още Европа не е залята от мигрантската криза.

Владимир Чуков - арабист: Ако каже "Жена ми и детето ми бяха убити" - как ще бъде проверено. Този, който ние виждаме като спокоен, ето вашата репортерка, като спокоен, изведнъж се оказва като човек, който наистина е натрупал доста джихадистки опит във всякакви терористични действия.

Преводачът провел първото интервю със сириеца на границата ни преди години, още помни разговора с него. По никакъв начин не давал индикации, че е склонен да се радикализира.

Мадж Алгафари - преводач от арабски: Да наистина той отказваше да даде пръстови отпечатъци и крещеше, че "Не, аз дам ли сега пръстови отпечатъци, цялата ми мечта да отида в Германия отива на кино". Не беше сам. Беше с една група момчета и всички отказваха да дадат отпечатъци. Разговарях с тях поотделно, след това и всички заедно.

Впоследствие отпечатъци са дадени. Тяхната цел е регистрация и проверка дали даденото лице е свързано с престъпна дейност. Твърденията на сириеца за полицейско насилие и липса на медицинска помощ се оказват неверни.

Мадж Алгафари - преводач от арабски: Медицинска помощ се получаваше за всяко едно лице, което влизаше в България, което беше задържано. Първото нещо, което минаваше лицето, е медицински преглед.

Имал белези от огнестрелно оръжие. А след първия преглед, повече не се явил пред лекарите. За провежданите интервюта преводачът обяснява, че всичко е строго индивидуално. Основната цел е да се разбере дали даденият човек е от националността, от която се представя.

Мадж Алгафари - преводач от арабски: Да си проличи дали този човек лъже и ако лъже вече тогава започват да се задават едни по-сериозни въпроси. Да се види вече неговите възгледи какви са, неговото мислене, психиката му каква е. Да се установи дали този човек има шансове и има вероятност да бъде радикален, да бъде ислямист.

Въпреки липсата на индикация за радикализиране по време на интервюто му в България, в седмичния бюлетин на "Ислямска държава", който в огромна степен е достоверен, според Чуков, пише че Далил даже имал и съучастник в Германия. Неговото намерение - да направи коктейл "Молотов", да влезе на концерта и да се самовзриви.


Вижте още по темата:

ЕКСКЛУЗИВНО! САМО БНТ РАЗПОЛАГА С КАДРИ НА АТЕНТАТОРА ОТ АНСБАХ!

Наемодател на Мохамед Далил: За пръв път го виждам

Лице в лице с атентатора Далил

Продължават да мамят бежанци

Самоубийствен атентат на музикален фестивал в Германия


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Август - месец на костното здраве във Варна
Август - месец на костното здраве във Варна
Има и успешен малък бизнес
Има и успешен малък бизнес