НОВИНИ

Мохамед - детето - репортер от фронта в Сирия

Мохамед Наджем от Източна Гута. Момчето, което документира войната от обсаденото предградие. Говори на развален английски, казва, че e 15-годишен и че като порасне иска да стане репортер. Снима всичко, което става в анклава през последните дни. Прави си селфи сред разрушения и по време на бомбардировки. Споделя за убити приятели и близки. Така изглежда войната в Източна Гута през неговите очи. Предградието край Дамаск, което от 2013-та е под контрола на бунтовниците. Никой не знае доколко е достоверно това, което казва Мохамед.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
13:00, 25.02.2018
Чете се за: 00:21 мин.
По света

Селфи от фронта - явлението не е ново. Но напоследък става все по-полярно във военните зони. Има много снимки на войници от Ирак и Сирия по време на сражения. Мохамед не е първото сирийско дете, което документира войната. През 2016-та 7-годишният тогава Бана ал Абед изпращаше съобщения в Туитър за живота в Алепо с помощта на майка си. Жената беше критикувана, че невярно представя обстановката, появиха се дори предположения, че тя и синът й въобще не са в града.

Отчаяни призиви за помощ, лична съпротива или пропаганда - мотивите на Мохамед не са ясни. Поведението му, обаче предизвика бурни реакции за ролята на децата и на социалните медии във войните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ
БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ
Благотворителен базар на мартеници в Пловдив
Благотворителен базар на мартеници в Пловдив