НОВИНИ

"Война" между европейските закони и трафикантите в Идомени

Около 730 души, поели с гумени лодки към Европа, бяха спасени край бреговете на Сицилия. След закриването на Балканския маршрут трафикантите на хора вече са избрали нов път към Апенините. В германската преса има прогнози, че с риболовни и малки товарни кораби ще се превозват мигранти от Турция и Гърция до Италия. Това замества изходната точка Гърция, с което пък се заобикаля сделката между Брюксел и Анкара за връщане на нелегалните мигранти обратно в Турция. А в лагера край Идомени в Гърция сега се води „война" между европейските закони и трафикантите.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
19:05, 28.03.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Идомени вече е място, от което няма отворени пътища за Европа. Това се опитва да убеди гръцкото правителство бежанците и мигрантите. Предлагат им прехвърляне в лагери с подходящи условия. Изпрати им преводачи на арабски, разпространява информация на родния им език, дори пусна три пъти на ден емисия на арабски в централните новини на държавната телевизия.

Дъжд, кал и студ не плашат хората, които вече втори месец са там. Чакат да се отвори македонската граница, вярват на слуховете на националистите от „Златна зора", които преднамерено създават напрежение. Разпространяват версията, че ако отидат в лагер масово ще ги връщат в Турция от 4-ти април.

Някои се връщат от лагерите отново в Идомени. Не им харесва, че ги охраняват, казва една жена от Дамаск:

Инас - мигрантка от Дамаск: "Другият лагер е военен, обградени сме от армия. Това е обезопасен район, не можем да се движим свободно. Ако искаме да напуснем ни трябва документ. Много е лошо там."

Властите днес заловиха поредната „версия за нов маршрут", този път през Албания.

Бежанците сами споделят за това:

Алаа - мигрант от Сирия: "Една организация разпространи информация за нов маршрут през Албания към черна гора, Хърватия, Словения и Австрия. Твърдят, че албанската граница е отворена. Всички бяха толкова щастливи, но ООН премахна брошурите. Защо го направиха? Разрушиха надеждите ни и така не ни помагат."

Как да им помогнат, като такъв маршрут няма. Поне официално.

Трафикантите също „работят" усилено. Използват сирийци, които убеждават своите, че срещу няколко хиляди евро, ще ги прехвърлят в Сърбия, че дори и в Германия. Оказа се, че това не е само обещания. Разкрития на италианска телевизия, отразени от гръцките медии, показа, че преминаването в Македония е възможно. Въпреки охраната, тежкото въоръжение и от двете страни. Имало черен път, останал извън зоркия поглед на охраната. "Пропуск на властите или поредната врата за печалба", коментират гръцките медии днес.

Не се налага бежанците и мигрантите от Идомени да търсят алтернативни маршрути. Трафикантите вече им ги предлагат и никой не гарантира, че следващият няма да е през България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за сигурността и противодействие на агресията в училище
Мерки за сигурността и противодействие на агресията в училище
Ще остане ли Топлата вода?
Ще остане ли "Топлата вода"?