НОВИНИ

Директорката на Френската гимназия в София за новия пропускателен режим

Директорката на столичната Френска гимназия Емилия Богданова не вижда проблем в това новият пропускателен режим в училището да бъде свързан с една определена банка. Вчера ви съобщихме, че идеята в гимназията вече да се влиза с дебитни карти срещна силен отпор в социалните мрежи. Според директорката родителите на децата сами ще изберат дали да ползват дебитните карти. Тя не вижда проблем и в рекламирането на частна институция чрез общинско училище. Според Регионалния инспекторат идеята също е добра, но признават, че няма друго столично училище, което да я прилага.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Оператор: Георги Воденичаров
16:22, 01.07.2016
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Директорката на Френската гимназия обясни, че всичко е направено заради сигурността на децата.

Емилия Богданова, директор на 9-та Френска гимназия: Съжалявам за негативния отзвук, но всички български училища работят с различни банки най-малко по силата на делегираните бюджети, с които работим. Ние работим не с една, а с много банки и не съм съгласна, че правим реклама.

Колкото до родителите имало и доволни, и недоволни, повечето харесвали идеята. Богданова поясни, че по тези карти ще се превеждат стипендиите на децата, а родителите могат да вкарват в картите и дневните пари на учениците.

БНТ: Ще печели ли от това банката?

Емилия Богданова, директор на 9-та Френска гимназия: Не!

От столичния регионален инспекторат също не виждат нищо лошо в идеята.

Милена Тодорова, ст. експерт "Организация на средното образование", РИО - София: При нас официално сигнали от родители във форма на жалба или по какъвто и да е друг начин не са постъпвали. Управленско е решението на директора какъв ще бъде пропускателния режим с оглед на запазването на здравето и сигурността на децата.

БНТ: Допускате ли такъв вид реклама в българското училище, което е държавно и общинско?

- Не мога да кажа, че става въпрос за реклама.

В гимназията имали предложения и от други банки, но това било най-доброто. Според директорката и в други софийски училища привеждали на подобни карти стипендиите на учениците. В инспектората обаче нямат информация дебитни карти да служат за пропуск.

Милена Тодорова, ст. експерт "Организация на средното образование", РИО - София: Нямам информация за други училища да практикуват по този начин да са си изградили системата, но всеки намира начин, по който да финансира това.

Директорката предполага, че атаката идва от хора отвътре, които обичат да закъсняват за работа, а сега системата щяла да отчита това.

БНТ: Бихте ли се отказали след този шум от тази идея?

Емилия Богданова, директор на 9-та Френска гимназия: Аз смятам тази идеята за иновативна и след като сме дали право на избор нека все пак родителите да решат.

Родителите от Френската трябва да направят избора си до 15-ти септември. А дали ще има пос-терминал, за да могат учениците все пак да използват парите от картата си в училищния бюфет, зависело от евентуална допълнителна уговорка. В понеделник просветното министерство започва проверка в гимназията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари спасиха ръката на мъж, пострадал в тежка катастрофа
Лекари спасиха ръката на мъж, пострадал в тежка катастрофа
Междуведомствен съвет разглежда варианти за разширение на ГКПП Маказа
Междуведомствен съвет разглежда варианти за разширение на ГКПП "Маказа"