COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мониторингът върху България от ЕК може да отпадне догодина

Мониторингът върху България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка може да приключи преди края на мандата на сегашната комисия през октомври догодина. Това се посочва в най-новия доклад на Европейската комисия, представен днес едновременно в Брюксел и Страсбург. Въпреки положителните тенденции обаче, от България се очаква да продължи да отчита конкретни резултати. В доклада се отбелязва значително влошаване на медийната среда в България.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:09, 13.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Този доклад няма да бъде последен за България - Европейската комисия ще изготви още един непосредствено преди края на мандата си през октомври догодина. Положителната новина от днес е, че по три от показателите - независима съдебна система, нормативна уредба и борба с организираната престъпност, се замразява наблюдението. Нов момент обаче са критиките към медийната среда, включващи забележки за непрозрачност, занижени стандарти, критики към съдии в определени медии.

Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК: Три от шестте показателя, определени за България при приемането й, могат да се смятат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България успее да задържи темпа на реформи по устойчив и необратим начин, Комисията е убедена, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България може да приключи преди края на мандата на тази комисия. Говорим за цел, за нещо, което бихме искали да направим, но без краен срок, ако България продължи с това темпо и с тази интензивност да изпълнява показателите.
;

Вижте доклада на Европейската комисия за България ТУК.

;
Емил Радев, евродепутат - Европейска народна партия/ГЕРБ: Ясно се вижда, че България и това ясно е казано в този доклад, че България върви към прекратяване на мониторинговия механизъм и това ще стане в късната пролет и началото на лятото на следващата година, когато ще бъде последният доклад и този дискриминационен механизъм най-накрая да бъде прекратен за България.
Светослав Малинов, евродепутат - Европейска народна партия/Демократи за Силна България: Има само един мониторингов доклад, който може да донесе новина и той е, че се премахват повече докладите. В някакъв смисъл това е поредният доклад, в който се казва, че не сме готови.
Петър Курумбашев, евродепутат - Прогресивен алианс на социалистите и демократите/БСП: Аз бих искал да отбележа една неприятна част, поне за мен като човек, който идва от медиите и тя е именно, че значителното влошаване на медийната среда, което е отбелязано, както и персоналните атаки срещу съдии в определени медии, което очевидно не е нещо, което е благоприятно за независимостта на съдебната система.
Илхан Кючюк, евродепутат - Алианс на либералите и демократите за Европа/ДПС: Личното ми мнение е, че България има интерес този мониторингов доклад да не продължава да бъде в дневния й ред. Такова беше моето очакване по време на българското председателство - по-ясно и категорично да се постави темата за отпадането на мониторинговия механизъм. В същото време и за влизане на България в Шенген и в Еврозоната. За мен това е пропуснат политически шанс.
Ангел Джамбазки, евродепутат - Европейски консерватори и реформисти/ВМРО: Един от положителните за държавата ни. Нормално е да спре наблюдението. Ако трябва да има наблюдение, то не трябва да бъде само за България и за Румъния. Германия нарушава европейското законодателство и пречи на български предприемачи да работят в Германия. Италия прави същото, Белгия прави същото. Наличието на наблюдение над едни държави, без да има над други държави, е ярко израяжение на двоен стандарт и е доста, как да кажа - доста несправедливо.
;

Вижте доклада на Европейската комисия за Румъния ТУК.

;

За разлика от този за България, докладът за Румъния, който също беше представен днес, е много по критичен, в него се отбелязва регрес спрямо предишния заради спорните законодателни промени, довели до масови протести в страната. Европарламентът прие резолюция, в която изразява загриженост към ситуацията, а Еврокомисията отправи осем нови препоръки към северната ни съседка. Най-вероятно догодина България ще бъде разделена от мониторинговото наблюдение върху Румъния.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
АБВ иска регламент за лечение на хора, които не са плащали здравни осигуровки
АБВ иска регламент за лечение на хора, които не са плащали здравни осигуровки