Монументът на Джордж Вашингтон в американската столица се превърна в ракета. По случай 50-тата годишнина от стъпването на Луната, върху колоната се появи проекция на космическия апарат Сатурн 5. Вижте още за светлинната инсталация.

Три поредни вечери жителите и гостите на Вашингтон ще могат да се радват на тази гледка. В продължение на два часа върху популярния 363 метров монумент, се проектира ракетата "Сатурн 5", при това в реални размери. На 16 юли 1969 година започва мисията "Аполо 11".

На борда на космическия апарат към Луната пътуват Нийл Армстртонг, Бъз Олдридж и Майкъл Колинс. Армстронг и Олдрижд са първите хора, които стъпват на повърхността на нашия естествен спътник.

Колинс остава в лунна орбита. "Аполо 11" дава началото на нова ера в изследването на Космоса. Монументът Вашингтон е осветен в чест на тази 50-та годишнина. За още по-голяма достоверност върху съседна фасада се прави проекция и на часовника, който отброява часовете на известната мисия.

Половинвековният юбилей ще бъде отбелязан с редица инициативи. След 13 годишна пауза в американския национален Музей на авиацията и космонавтиката ще бъде изложен скафандърът на Нийл Армстронг. А според плановете на НАСА човек ще стъпи на Луната отново през 2024 година.