НОВИНИ

Здравни медиатори със спешна мисия за ползата от ваксините срещу морбили

Увеличават се случаите на заразени с морбили. Пет от децата от Разложко вече са в инфенкзиозното отделение на болница "Св. Анна" в София. Затворено е детското отделение на болницата в Разлог, откъдето се предполага, че е тръгнала заразата.

bnt avatar logo
от Цанка Николова
17:54, 15.02.2019 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Нови четири случая на заболяване от морбили - на три деца, две от град Разлог и едно от село Юруково, както и мъж на 27 години. Той е бил на работа в Италия и се е върнал болен от там. В опит да се спре разпространението на заразата, здравните власти затвориха детското отделение в болницата в Разлог. Още вчера пет от децата от Разложко бяха докарани в инфекциозното отделение на болница "Св. Анна" в София.


Детското отделение в Разлог ще остане под карантина поне още две седмици.

д-р Веселка Мончева, завеждащ дирекция в Регионална здравна инспекция - Благоевград: Затворено е само детско отделение и са забранени свижданията по другите отделения в самата болница. С цел да не се разнася заразата, то е затворено за прием на нови деца, а се лекуват старите деца, които са контактни на болните, които са в инфекциозно отделение в болниците в Благоевград и Гоце Делчев.
Албена Харизанова: Честно да ви кажа - да - Притеснявам се.

Албена не е ваксинирала дъщеря си срещу морбили, защото никой не ѝ е казал, че е необходимо.

Албена Харизанова: Ние много не ги разбираме, но щом докторката не ни се е обадила да ни извика да ни бият ваксини, значи...
;

Децата, преместени в инфекциозното в София също не са били ваксинирани.

д-р Петър Петров, началник на "Инфекциозно отделение" в УМБАЛ "Св. Анна": И това е основната причина да се разболеят по този начин.

В момента докторите в София лекуват не само инфекция от морбили, а всички заболявания, които децата са имали, преди да се заразят.

д-р Петър Петров, началник на "Инфекциозно отделение" в УМБАЛ "Св. Анна": Не е леко състоянието, но не е и много тежко. Средно тежко състояние.
;

В Разлог здравни работници ще обхождат района, за да търсят хора, които са имали контакт с болните деца. Според докторите обаче най-сигурната защита срещу морбили остава ваксината. Плюс още едно предупреждение

д-р Петър Петров, началник на "Инфекциозно отделение" в УМБАЛ "Св. Анна": При всеки един обрив - да не се опитват те да го диагностицират.

...а да се доверят на лекарска помощ.


Имунизациите срещу морбили са две - на 13-месечна и на 13-годишна възраст. Застрашени са хората между 25 и 40 години с изпуснати имунизации, а рискът от усложнения, ако не си ваксиниран, е много голям, категорични са лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Уникална мозъчна операция извършиха в столичната болница Св. Иван Рилски
​Уникална мозъчна операция извършиха в столичната болница "Св. Иван Рилски"
Започва 55-ата конеференция по сигурността в Мюнхен
Започва 55-ата конеференция по сигурността в Мюнхен