НОВИНИ

Морските газови хидрати - алтернатива за енергийна независимост

Българо-германска научна експедиция започва още следващия месец проучване за добив на метан от газови хидрати в Черно море. Специалистите наричат този природен ресурс “гориво на бъдещето”. Обследването е част от проекта МИГРАТИ, в който участват още 18 държави.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, Д. Кираджиев
17:00, 20.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Морските газови хидрати - алтернатива за енергийна независимост

Газовите хидрати представляват подобни на лед твърди кристали, които могат да се използват като ресурс на природен газ. Българското находище се намира в Черно море на около 50 мили от брега. То е с размери 60 на 20 километра.

Доц. Атанас Василев - Институт по океанология на БАН: “Досега са проведени детайлни геофизични обследвания и сега ще бъде сондирано на дълбочина до 150 метра, за да се проверят всички тези тримерни модели, вече създадени на горната част на газовото находище в българската и румънската част на Черно море.”
Д-р Матиас Хекел - Научен център Geomar: „Искаме да направим една обиколка с кораб, да се направи сондаж. В Германия имаме технология, която позволява използването на този потенциален източник на енергия.“

А количествата в Черно море са напълно достатъчни не само да задоволят нуждите на България в следващите 100 години, но и да превърнат страната ни в един от най-големите износители на метан. За ползите от такъв добив може да се говори още много.

Доц. Атанас Василев - Институт по океанология на БАН: „Метанът от добитите по такъв начин газови хидрати ще бъде единственото супер зелено гориво.“

Тази година е историческа в развитието на технологиите, единодушни са спецалистите, участвали в срещата във Варна. Пример за бързото прилагане на тези технологии са Китай и Япония, които планират в средата на 2025-а година да започнат промишлен добив на метан от газови хидрати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемия на дребната шарка в Гърция
Епидемия на дребната шарка в Гърция
Столични криминалисти заловиха голямо количество наркотици
Столични криминалисти заловиха голямо количество наркотици