COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Московиси: ​Каталуния няма да бъде член на ЕС, ако се отдели от Испания

Каталуния няма да бъде член на Европейския съюз, ако се отдели от Испания, заяви еврокомисарят по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси. Той определи случващото се в Испания като "болезнено". Според него кризата може да бъде преодоляна не от Брюксел, а от самите испанци. Московиси призова Барселона и Мадрид за диалог. Но засега централната власт отказва преговори.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:03, 06.10.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

В Испания продължават протестите "за" и "против" отделянето на Каталуния. Кризата вече роди и своите герои. Местен сладкар започна да прави шоколади с лика на регионалния шеф на полицията. В сладкарските изделия Жозеп Луис Траперо е преобразен като супергерой. В реалността обаче е заплашен от съдебно разследване.

Обвиненията срещу него са от 20 септември, когато испанската полиция е извършвала обиск в Министерството на икономиката. Тогава пред сградата се събрали протестиращи. Майор Траперо получил заповед каталунската полиция да подкрепи испанската. Майор Траперо отказал да се подчини. Заради решението е заплашен от 15 години затвор.

Снощи испанският конституционен съд отмени планираното за понеделник заседание на каталунския парламент. На него се очакваше каталунските власти едностранно да обявят независимост. Какви действия ще предприемат каталунците, все още не е ясно.

Топ 24
Най-четени
Задържаха мъжа, запалил сервиз за гуми във Варна
Задържаха мъжа, запалил сервиз за гуми във Варна
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"