НОВИНИ

Московски: Разливите на мазут около Созопол са оградени, няма никаква опасност

Няма никаква опасност за залива и за туристите стана ясно след заседанието на кризисния щаб в Бургас. Повод за срещата беше разливът на мазут от потъналия край Созопол кораб "Мопанг". Екип на БНТ участва навътре в морето в проверка с дрон за това колко е голям разливът и в каква посока го движи вятърът. Водолази са направили оглед на загражденията, с които е ограничен течът.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
14:52, 13.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

В заседанието на щаба участваха транспортният министър Ивайло Московски, министърът на екологията Нено Димов, директорът на Морска администрация и водолази. Експертите обясниха, че ще се преговаря с фирма, която има необходимото оборудване за да се източи горивото, което е на 35 м дълбочина.

Още вчера е оградена площ от близо 500 кв.м. Нефтените петна ще бъдат почистени, а периметърът от утре ще се разшири, за да се гарантира, че няма да има никакво замърсяване в Созополския залив.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Абсолютно на 100% няма никакъв риск нито за туристите, нито за туристическия бранш, нито за екологията. Мерките са изключително бързи и навременни и те продължават и към настоящия момент.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Проверяват се извънредно плажовете. На този етап не е установено замърсяване, концесионерите са инструктирани да почистват и да сигнализират, ако се появи замърсяване по плажовете.
;

Корабът "Мопанг" е потънал през 1921 г, заседнал е на дълбочина 30 м след остров "Свети Иван" край бреговете на Созопол. Данните от архива показват, че резервоарите му са с 650 т вместимост, но в момента в кораба има 150 т мазут.

За проблема с изтичането на мазут в разгара на летния сезон информация за БНТ подаде водещия на "Денят започва с култура" Михаил Заимов, който е известен морски пътешественик и се занимава и с подводни спортове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Над 300 души са ранени при рухване на платформа на музикален фестивал в Испания
​Над 300 души са ранени при рухване на платформа на музикален фестивал в Испания
Повдигнаха обвинения на Пейко Янков за участие в групата на Митьо Очите
Повдигнаха обвинения на Пейко Янков за участие в групата на Митьо Очите