Москва кани туристи с 500 събития

С 25 % по последни данни се е увеличил броят на московчани, който са избрали за място за лятна почивка България. Това съобщи за По света и у нас ръководителят на Департамента по национална политика, междурегионални връзки и туризъм на Москва. Владимир Черников покани и българите по-активно да посещават руската столица. Той посочи поне 500 причини през следващите 2 години, заради които пътуването до Москва си струва - толкова са събитията в Туристическия събитиен календар.

Геновева Радева
от Геновева Радева
преди 4 години
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Москва - величествена и пищна смесица от епохи. До впечатляващите архитектурни паметници отпреди няколко века се издигат внушителни сгради от времето на Сталин. Над всичко е кулата на Федерацията - най-високото здание в Европа, символ на съвременна Москва. Тук бие финансовото сърце на Русия. Московчани казват, че градът им се мени не с години, а с дни. Ако спомените ви от Москва са от миналия век, определено ще видите един съвсем различен град. Денем руската столица грее с една светлина, нощем блести с друга.

Москва не е само Кремъл и Червеният площад. Тук има 270 музеи, 170 театри. Милионите туристи определено имат какво да видят. Но след налагането на санкциите срещу Русия през 2014 година броят на туристите от Европа рязко намалява, въпреки обезценяването на рублата. За сметка на това се наблюдава истинско нашествие на китайци и други туристи от Азия, което компенсира този спад. Българите не са в челната десетка на посещаващите руската столица, за разлика от нарасналия интерес на сърбите, но от Правителството на Москва се надяват чрез съвместни проекти да привлекат наши туристи.

Владимир Черников - ръководител на Департамента по национална политика и туризъм на Москва: Ние днес започваме активна борба за туристите от цял свят. Трябва да се научим да се презентираме.

От Департамента по национална политика, междурегионални връзки и туризъм на Москва демонстрираха как се планира далновидно. На официална церемония в руската столица, 6 месеца преди началото на новия туристически сезон, беше представен "Туристическият събитиен календар на Москва" за 2017-1018 година.

Освен на руски, той е достъпен и на английски, испански и китайски език, а версията му в интернет ще се обновява непрекъснато. В него по дни са представени 500 събития - различни фестивали , исторически възстановки , рицарски турнири, културни спектакли , ревюта , спортни събития. От сега с грандиозни ремонти в центъра и обновяване на стадионите " Лужники" и "Спартак" Москва се готви за Световното първенство по футбол през 2018 г. Обещанията са за много интересни изненади и турове за футболните фенове.

Анализите показват ,че все повече чужди туристи решават спонтанно, неорганизирано да хванат самолета за Москва. В "Събитийния календар" всеки може да открие това ,което го интересува. С безплатен интернет в обществения транспорт, мобилни услуги ,които улесняват туристите да се ориентират, с 26 пешеходни зони , интересни маршрути и събития , управата на Москва иска да накара посетилите веднъж града да се върнат отново.

Изследванията показват ,че най-отворени към пътешествия са младите хора между 18 и 29 години. Затова се разработват и нетрадиционни маршрути. Като този пърформънс , натоварен философски с размисли за смисъла на човешкия живот. Туристите тръгват от московско гробище, минават през църква, потъват в московското метро и през потока от хора стигат до центъра на града. Електронен глас ги кара да се замислят за сивото и забързано ежедневие и красивите неща , които пропускаме да видим. А Москва определено си струва да бъде видяна.

Топ 24
Най-четени