COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Москва очаква разяснения за намерението на САЩ да се оттеглят от ядрения договор

Обявеното намерение на САЩ да се оттеглят от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег провокира реакции сред великите сили. ЕС призова САЩ да обмислят възможните последствия, както за своята, така и за сигурността на съюзниците им. Китай също призова Вашингтон да помисли добре преди да вземе такова решение. Брюксел се обърна и към Русия с призив да спазва изцяло договора. От Москва обаче предупредиха, че биха били принудени да предприемат ответни действия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:02, 22.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В Москва очакват официално разяснение от Вашингтон, след като преди два дни президентът Доналд Тръмп заплаши Съединените щати да напуснат договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Аз още не съм видял решение на президента на Съединените щати. Чух за намерения и чух реакции, включително в самите Съединени щати. Реакциите са достатъчно противоречиви - има както в подкрепа, така и такива, които смятат тези намерения за неправилни. Ще почакаме официални разяснения.

В Кремъл очакват американските планове да бъдат обяснени, включително от съветника на Доналд Тръмп по национална сигурност - Джон Болтън, който днес пристигна в Москва. Той има планирана среща със секретаря на Съвета за сигурност към Кремъл - Николай Патрушев, а утре вечер ще даде пресконференция.

Говорителят на руския президент обяви, че ако Съединените щати напуснат договора, Русия ще трябва да вземе ответни мерки.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: Ние категорично не сме съгласни с обвиненията, че Русия нарушава договора. Намеренията Съединените щати да излязат от този договор предизвикват тревоги. Ако подобни крачки бъдат предприети, светът ще стане по-опасен.

Съединените щати и Русия от няколко години взаимно се обвиняват, че нарушават договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден и малък обсег. Това е един от най-важните договори за съкращаване на оръжията от времето на Студената война, като на практика намалява риска в Европа от ядрена война.

Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Премиерът Борисов се срещна с емира на Дубай
Премиерът Борисов се срещна с емира на Дубай