НОВИНИ

Мотористи дариха кръв за нуждаещи се пациенти

Мотористи от групата Sofia riders организираха благотворителна кампания. Те се събраха в почивния ден и дариха за нуждаещи се пациенти. Инициативата под мотото "Защото кръвта е живот" е подкрепена и от Българския червен кръст.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:12, 13.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Доброволците пристигнаха в кръвния център с мотоциклетите си. Решили да организират кампания за безвъзмездно кръводаряване, защото са най-уязвими на пътя.

Д-р Асен Цеков, организатор на кампанията: Често се налага да сме в ситуация, в която някой се нуждае от кръв. И аз като лекар знам,че кръвта няма заместител. И че единствения начин да се набави е от кръводарители.

В кръвния център беше отделено специално гише за кампанията на софийските мотористи. Борислав Николов беше сред първите кръводарители.

Борислав Николов - моторист: Повече хора да може да се включват е най-добре, не само нашата група. Никога нищо не стига в този свят и в този живот. За предпочитане е каквото можем да си помагаме взаимно.

По данни на Българския червен кръст всеки ден между 500 и 600 българи се нуждаят от кръвопреливане.

Д-р Живка Димитрова - началник'Здравна политика и първа помощ", БЧК: 1/3 от тези граждани са деца. Не може да съществува съвременно здравеопазване без да има достатъчно кръв и кръвни съставки за пациентите.

От кръвния център в София казват, че напоследък има повече хора, които даряват кръв безвъзмездно.

Д-р Цона Костова - Национален център по трансфузионна хематология/ Кръводаряването не е вредно - напротив полезно е за организма. Имунната система се подобрява, кръвотворенето се увеличава. Нали моралната страна на въпроса също - помага на някого.

От клуба на софийските мотористи обещаха, че кампанията за безвъзмездно кръводаряване ще се превърне в традиция, "защото кръвта е живот".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щъркелът, който трогна стотици хора в социалните мрежи, се възстановява
Щъркелът, който трогна стотици хора в социалните мрежи, се възстановява
Протести в Гара Елин Пелин
Протести в Гара Елин Пелин