НОВИНИ

Петър Андронов: Може да очакваме повишение на лихвените проценти

Банките у нас са издържали едни от най-консервативите стрес-тестове, които се прилагат само на стабилните и големи европейски банки. Това заяви в "Денят започва" председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 24.04.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Ниските лихвени проценти са поддържани от централните банки, но заради инфлацията и растежа на икономиката можем да очакваме повишение. Заедно с растежа на икономиката, който е в рамките на около 2%, се забелязва увеличаване на кредите, включително и на дългосрочните и инвестиционни кредити.

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България: От доста години от началото на кризата, горе-долу от 2008 година наблюдаваме едни изключително ниски лихвени проценти. В България малко по-късно се случи това. И тези лихвени проценти, които в продължение на 7-8 години навън се поддържаха от централните банки, за да стимулират растеж, естествено имат някакъв предел. Изразената политика на Американската централна банка към повишение на лихвените проценти, но Европейската централна банка все още търси основния си аргумент. Силен икономически растеж, който го има частично и висока до около 2% инфлация, която ако изключим горивата и храните, я няма.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад за рождения ден на Рим
Парад за рождения ден на Рим
Раздават храни на близо 1000 социално слаби в Добрич
Раздават храни на близо 1000 социално слаби в Добрич