НОВИНИ

Може ли гражданите да бъдат енергийно независими?

Въпросът „какво мога да направя аз, за да спра да дишам мръсен въздух и да плащам високи сметки“ намира все по-конкретни и достъпни отговори от година на година. Големият европейски преход към възобновяема енергия включва в общата картина не само крупните производители и доставчици, но и отделните хора.

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 20.11.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

От мечта с лек привкус на хипи-отшелничество енергийната независимост се превръща в реална възможност. Измеренията на посочените от Брюксел стимули за производство намират различен израз в различните европейски страни. На технологично ниво разнообразието е главозамайващо. Фотоволтаични панели, соларни керемиди, облицовка или дори прозорци - всяка повърхност от покрива до основата на сградите може да се превърне в производител на енергия, която се консумира на място. Дори и излезлите от употреба сателитни приемници могат да влязат в особено ефективна нова употреба като системи, които следят оптималната доза слънчево греене и осветяване през целия ден.

Колко струва всичко това и струва ли си въобще? Отговорите отново варират според страните и възприетата в тях краткосрочна и дългосрочна енергийна визия. Отговорите зависят и по-фини настройки - тоест от способността на отделния човек да възприеме идеята за общо производство и консумация на енергия със своите съседи при липса на собствена къща и обитаване на жилищна сграда. Или пък от осъзнаване на решението за инвестиция в кооперативно производство на възобновяема енергия от слънчев или дори вятърен парк. Моделът функционира успешно от години в Германия. Вложените от хората пари започват за работят с изгряването на слънцето. Произведената енергия от парка се подава към електропреносната система, а печалбата се разпределя между членовете на сдружението. Системата гарантира годишна лихва от 3 процента върху вложените средства.

Йорг Далке, експерт по фотоволтаични технологии: Струва си хората да инвестират в слънчева енергия, тъй като цените от конвенционалните източници вървят нагоре, а цените на фотоволтаичните компоненти се понижават постоянно.

А какво да кажем за собствениците на къщи? Пак в Германия домашните покривни инсталации при актуалното съотношение между цени, производство и консумация се изплащат за около седем години. Трайността на фотоволтаичните системи е между 10 и 30 години. Ясни правила, които правят инвестицията предвидима и желана. И накрая, преди някой да спомене за зависимостта ни от общата енергийна политика, нека отново да напомним за технологиите. Те се развиват непрекъснато и, стига да бъдат възприети и припознати достатъчно бързо, осигуряват стабилно домашно производство на енергия, чието потребление не включва такси за пренос, поддръжка, очаквани и неочаквани увеличения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Андрю се оттегля от обществените си задължения
Принц Андрю се оттегля от обществените си задължения
Как се търгува със злато, за какво да внимават инвеститорите
Как се търгува със злато, за какво да внимават инвеститорите