НОВИНИ

Може ли Първанов да се кандидатира за нов мандат - говорят конституционалисти

Казусът може ли Георги Първанов да се кандидатира за трети президентски мандат провокира противоположни коментари. Част от юристите смятат, че Конституцията позволява трети мандат за един и същи човек, други обаче са категорични, че са възможни само два мандата. Ето какво мислят двама от авторите на Конституцията - Александър Джеров и Гиньо Ганев. Също и мнението на Екатерина Михайлова, преподавател и депутат в няколко парламента.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:36, 30.05.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Въпросният член 95 в Конституцията гласи, че президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат. Според Александър Джеров и Гиньо Ганев, ключовата дума е преизбран. Смятат, че Георги Първанов може да се кандидатира за трети път, защото след като е изкарал 5 години на резервната скамейка, сега може да се яви като нов кандидат.

Александър Джеров: "Правните норми се тълкуват съобразно думите, които са използвани. Преизбиране, това означава трети мандат е недопустим, но мине ли определен период отново лицето може да бъде не преизбрано, а да бъде наново избрано".
Гиньо Ганев: "Това е едно гражданско право, което не е накърнено от конституцията, така както сме я писали навремето, в хипотезите, на която не може да става дума за преизбиране, а за ново кандидатиране".

Точно на противоположната позиция е Екатерина Михайлова. Според нея всички авторитетни български конституционалисти, писали по тази тема говорят само за два президентски мандата. Позовава се и на световния опит - в повечето страни се допускат до два мандата.

Екатерина Михайлова - университетски преподавател: "Ако аз съм избрана за депутат и след това известно време не съм депутат и след това кандидатирам, дали не съм преизбрана?"

Александър Джеров припомни как са разсъждавали през 1991 когато са формулирали този текст.

Александър Джеров: "Да няма засядане на това място. Когато си президент да имаш право на още един мандат, иначе ще стигнем до положение някой да се увековечи като много ценен, като необходим държавник да бъде избран и трети и четвърти. Искахме да има малко повече демократичност, т.е. два мандата ти стигат".
;

Истината е, че авторите на Конституцията изобщо не са и допускали подобен казус. Признава го Александър Джеров, Екатерина Михайлова обяснява логиката.

Екатерина Михайлова: "България в онзи период излиза от тоталитарно управление, в което имаме точно фигури, които властват дълго. И всъщност основната задача, когато се прави новата Конституция, особено за институции, в които има персонална отговорност и дейност, е да не се случи подобно нещо".

Видно е, че този казус разделя специалистите. Решението е едно - Конституционният съд да се произнесе, разбира се, ако бъде сезиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова велоалея в града на велосипедите Копенхаген
Нова велоалея в града на велосипедите Копенхаген
Седмица на здравословното хранене в Благоевград
Седмица на здравословното хранене в Благоевград