НОВИНИ

Можем ли да надхитрим автокрадците?

Намаляват на кражбите на автомобили през последната година. Това сочат данните на Министерството на вътрешните работи. Все пак едва 10 процента е разкриваемостта на извършителите на тези престъпления.Къде се крадат най-много коли и как да предпазим личния си автомобил от апаши? Разказват Боряна Черганова и Ирина Шуликова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 15.03.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Най-много са откраднатите немски марки коли, защото такъв е предимно автопаркът в родината ни. По-старите коли - 10-годишни и нагоре, се крадат и се разфасоват за авточасти, докато по-новите и луксозни се препродават, като голяма част заминават директно за чужбина.

През 2015 година откраднатите автомобили са били 4018. Това означава, че през годината всеки ден поне 7-8 шофьора са осъмвали без автомобилите си. Година по-късно кражбите са намалели с малко над 20 процента, като броят им през 2016-а е 3239.

Голяма част от тези кражби остават неразкрити и без последствия. Статистиката обаче сочи, че се увеличава разкриваемостта на автокражбите. Ако през 2015-а са били разкрити 6.19 процента от апашите, грабили коли в България, то през миналата година разкрити извършители с повдигнати обвинения са 9.59%.

Най-много си остават кражбите в големите градове. София, Пловдив, Бургас и Варна. В София са най-много - 2439 през 2015-а и 1851 откраднати коли през 2016-а. Пловдив следва в класацията със 142-ма собственици на коли останали без возилата си срещу 136 през 2016-а. Двата големи морски града - Варна и Бургас, си съперничат по кражби на коли, като Варна печели с 368 откраднати автомобила през 2015-а срещу 228 в Бургас.

Случва се при кражба на кола собствениците да са готови да дадат откуп на крадците, за да си получат колата обратно. Любопитна подробност в данните на Министерството на вътрешните работи е броят на разбитите коли с цел кражба на части от тях. Отново виждаме намаление в цифрите - през 2016-а година разбитите коли са били 5285. Разкритите кражби от коли са 14 процента, като през 2015 са били 11 процента от всички обявени в полицията случаи.

В случай, че разбият колата ви или я откраднат, първото нещо, което трябва да направите, е да съобщите за това в полицията с талона на автомобила си. Задължително там ще трябва да попълните заявление с обстоятелствата, при които е станал инцидента. Ако колата ви е застрахована, трябва да се уведоми и застрахователя в рамките на 24 часа след събитието. В полицията имат и случаи на фалшиви кражби на коли предимно при по-новите с цел получаване на застраховката.

Можем ли обаче да надхитрим автоджамбазите? Има ли специални трикове, които можем да приложим, за да предпазим автомобила си от зложелатели? Интересни съвети дава автомобилният състезател Румен Дунев в репортажа на Ирина Шуликова. Вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделският министър: Има нарушения в почти всички структури на министерството
Земеделският министър: Има нарушения в почти всички структури на министерството
От нашия пратеник в Холандия: Трудно е да се каже кой спечели последния дебат
От нашия пратеник в Холандия: Трудно е да се каже кой спечели последния дебат