НОВИНИ

Мразовитото време в цяла Европа продължава

Мразовитото време в Европа продължава. Жертвите на лютата зима вече са 54, най - много - в Полша, където от началото на арктическата вълна починаха 21 души. Студът и тежки снегове причиниха хаос в транспорта във всички точки на континента.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:52, 01.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Пътуването на този баща се превърна в кошмар, след като автомобилът му попадна в непроходим път в Шотландия заради лютата зима. След като прекарали три часа в колата, той, децата и кучето му нямали друг избор, освен да потеглят пеша към дома.

Най-студената точка в Европа тази сутрин се оказа Фолдал, Северна Норвегия. Метеоролозите измериха минус 41,8 градуса по Целзий.

Летището в Женева беше затворено за няколко часа, докато снегорини успеят да изчистят пистите.

В Южна Франция, където снежната покривка достига до 40 см, много пътища бяха затворени.

"Дадоха ни вода и пакет бисквити, снощи нямаше нищо."
"Не знаех, че пътят е затворен, нямах време да слушам радио, трябваше да сложат бариера."

Френските медии нарекоха снежни корабокрушенци близо 1000 души, принудени да изоставят автомобилите си по заснежените пътища. За да бъдат приютявани хора като тях, само в района на град Еро бяха отворени близо 25 временни центъра.

Във Великобритания и Ирландия напрегнато очакват арктическия фронт, наричан там "Звярът от Изток", който се очаква да донесе бурни ветрове и най- дебелия сняг от десетилетия.

В Румъния е в сила орънжев код за виелици и тежки снеговалежи. В много части от страната пътищата са напълно затрупани, училищата са затворени. Едно от малкото места, където се радват на комбинацията от вятър и студ е Констанца - заради красивите ледени фигури по брега.

В Норвегия състезател по канадска борба чисти сняг по 12 часа в продължение на 55 дни без да спира. Той помага на съседите си за почистването на къщите им в района на Берген.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората от русенски квартали чистят снега с наличната земеделска техника
Хората от русенски квартали чистят снега с наличната земеделска техника
Три дни без платени зони за паркиране в София
Три дни без платени зони за паркиране в София