НОВИНИ

Мръсен въздух и в Пловдив: Два пъти е завишението на фини прахови частици

Завишаване на нормите - над два пъти, на фините прахови частици във въздуха и в Пловдив. При допустими 50 микрограма на кубичен метър, на места в града тази сутрин бяха отчетени стойности над 100 микрограма на кубичен метър.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
12:17, 03.12.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В една от двете станции за измерване на качеството на въздуха в Пловдив тази сутрин и двата апарата отчетоха като лош и много лош въздуха в града. На места дори данните на община Пловдив показаха, че фините прахови частици са завишени тройно - по основните булеварди на града и около ромските махали. През последните дни Пловдив е обвит в мъгла. Така беше и тази сутрин, което допринесе още повече за мръсния въздух.

- Какви са данните към момента, обичайни ли са те за зимния период и какви мерки трябва да бъдат предприети?

Стефан Шилев - директор на Регионална дирекция по околната среда и водите в Пловдив: Към момента данните от тази сутрин показват завишение на фините прахови частици, които са 100-110 микрона, което е около два пъти увеличение. Данните са обичайни за период, в който имаме инверсии, липса на вятър и отопление на твърдо гориво, което е основен проблем през есенно-зимния сезон. Твърдото гориво допринася за около 70-80% от този показател на територията на община Пловдив.

Пловдив спечели 14 милиона лева по Оперативна програма "Околна среда", с които през следващата година ще се подмени отоплението на стотици домакинства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществено обсъждане на системата бонус-малус
Обществено обсъждане на системата "бонус-малус"
Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е пет пъти над нормата
Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е пет пъти над нормата