НОВИНИ

Мъртва риба беше открита на брега на река Струма

Мъртва риба беше открита на брега на река Струма в района на Кресненското дефиле. През последните няколко дни доброволци са подавали сигнали до екоинспекциите, че водата в отделни части на реката е оцветена и според тях става дума за замърсяване. От Басейнова дирекция вече са извършила проверка по случая.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
16:47, 09.10.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Според доброволци река Струма се замърсява от язовир „Пчелина", в района на Перник, а заразата се пренася по течението. От Басейнова дирекция признаха, че в язовира е установена мъртва риба, но не и в реката. От екоинспекцията казаха, че най-вероятно намерената мъртва риба в Кресненското дефиле е била изхвърлена от недобросъвестни граждани.

Теренът, в който е намерена мъртвата риба в района на Креснеснското дефиле, попада в натура 2000 и замърсяването му се счита за криминално престъпление, затова от Басейнова дирекция са уведомили и полицията за проблема.

Инж. Радослав Георгиев, дир. Басейнова дирекция „Западнобеломорски район": В язовир Пчелина, в деня, в който е установена мъртвата риба е установено, че количеството на разтворения кислород е три пъти по- малко от необходимото минимално съдържание, за да може рибата да съществува.

Проверка на Басейнова дирекция е установила, че язовирът и реката се замърсяват от предприятие в Перник, което вече временно е затворено. Всяка година доброволци по няколко пъти в годината чистят поречието на река Струма.

Добромир Михайлов, инструктор по рафтинг: Преди един месец да почиствахме, честно казано, събрахме много отпадъци - може би два три камиона с боклуци.

Доброволци са взели проби от язовира и реката, които са изпратени в независима лаборатория във Финландия, като резултатите все още се чакат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция стартира операцията в Северна Сирия
Турция стартира операцията в Северна Сирия
Свинекомплексите в Русенско няма откъде да зареждат нови прасета
Свинекомплексите в Русенско няма откъде да зареждат нови прасета