НОВИНИ

МС иска край на бързата процедура при получаване на гражданство за инвеститори

Край на бързата процедура за българско гражданство за определени инвеститори. Това ще поиска правителство с промени в закона. Днешното решение на министрите съвпада с критиките на еврокомисията към България за издаване на документи срещу т.нар. бързи инвестиции, но икономическият министър подчерта, че решението се взима въз основа на едногодишен анализ и не е в отговор на Европа.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:24, 23.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

В момента чужди граждани ,инвестирали поне милион лева в страната ни ,макар и не в реални производства имат право да получават документи за постоянно местоживеене, а срещу още милион и българско гражданство по ускорена процедура .

Емил Караниколов - министър на икономиката: Министерският съвет взе решение, че ще предложи да бъдат отменени текстовете за даване на право на пребиваване и на гражданство на така наречените бързи инвестиции. Още веднъж казвам - в случаите, когато се плащат държавни ценни книжа, в случаите, когато се купуват акции и дялове от дружества, обикновено публични компании и в случаите, когато тези 1 милион лева се вкарват в сметки.

Направеният от назначената на 15 февруари миналата година междуведомствена група анализ сочи, че този тип бързи инвестиции не водят до реален ефект за българската икономика, обясни още министър Караниколов.

Документи за българско гражданство по тази процедура притежават 50 души. Няма законово основание, те да им бъдат отнети, коментира зам.-правосъдният министър. Произходът на тези инвеститори е от различни краища на света.

Десислава Ахладова - зам.-министър на правосъдието: Основно от Пакистан, Египет, Русия. Голям брой държави. Няма преимущество за някои от държавите за тези 50 броя гражданство.

Поисканите от правителството промени няма да се отнасят до издаване на документи за българско гражданство на инвеститори в реалния бизнес у нас. От 2014-та година документи по тази процедура са получили общо 12 инвеститори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юсейн Болт обяви, че мечтата му да играе футбол ще остане нереализирана
Юсейн Болт обяви, че мечтата му да играе футбол ще остане нереализирана
Москва обяви показателите на спорна ракета
Москва обяви показателите на спорна ракета