НОВИНИ

МС одобри 2,5 млн. лв за източването на мазута от потъналия кораб край Созопол

Започва операцията по източването на мазута от потъналия кораб "Мопанг" в Созопол, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Одобрени са средствата за източването на горивото. Сформират се екипи с необходима техника и водолазно оборудване, които трябва да слязат на морското дъно. По предварителна оценка на специалистите операцията ще продължи около 50 дни.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:54, 22.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Правителството одобри близо 2,5 млн. лв. за сложната операция и тя трябва да започне веднага, каза министър Московски.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Незабавно да се започнат дейностите по източване на мазута от кораба Мопанг. Колегите са в готовност до Созопол.

Силният поривист вятър със скорост 10м/сек. и бурното море все още са пречка за водолазни дейности, а вълните в края на седмицата разкъсаха поставените бонови заграждения, казаха от Морска администрация.

;

Днес загражденията бяха възстановени, а утре към водолазните екипи в Созопол ще се присъедини и водолазният кораб от Военноморската база в Атия. Очаква се също тук да пристигне и специалният водолазен кораб с барокамера от Варна.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Предполагам, че още днес ще бъде направена цялата разстановка на плавателните съдове с цялото необходимо техническо оборудване - барокамери за водолазите, специализирани помпи, които ще изтеглят мазута, съответно всички мерки, които да обезпечат и неговото съхранение.

Корабът "Мопанг" се намира на 35 м дълбочина на около 2 мили северно от остров "Св. Иван" и е обхванат от силна корозия, казаха водолазите след подробния оглед.

За да се поставят маркучите за изпомпването на горивото е необходимо морето да е спокойно. Прогнозата е, че такива условия ще има в началото на следващата седмица. До тогава на кея на водолазния център в Созопол ще се комплектова и проверява оборудването, а екипите ще уточняват всички подробности по сложната и рискова операция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Близки, колеги и почитатели си взеха последно сбогом с Ивайло Крайчовски​
​Близки, колеги и почитатели си взеха последно сбогом с Ивайло Крайчовски​
Критичен спад в нивото на река Дунав, има заседнали кораби
Критичен спад в нивото на река Дунав, има заседнали кораби