НОВИНИ

МС отпуска допълнително 15 милиона лева на учените от БАН

Министерският съвет ще отпусне допълнително 15 милиона лева на учените от БАН. Новината дойде след среща на премиера Бойко Борисов с представители на Академията на науките.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:08, 19.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В неделя на извънредна пресконференция ръководството на БАН обяви, че след свикване на Общо събрание след празниците ще започнат национални протестни действия. От БАН нарекоха занижените средства за наука и по-специално за БАН "варварско отношение към българските учени", но днес, след срещата нещата изглеждат по-различно. Стана ясно, че този четвъртък ще има ново Общо събрание, на което най-вероятно спуснатите черни знамена на сградата на БАН ще бъдат вдигнати и протестните действия отменени.

Освен за повече пари от бюджета, БАН и премиерът се разбраха по предложение на различни министерства да бъдат разработвани и проекти за национални научни програми с висока възвращаемост.

Вижте какво казаха сред срещата образователният министър и председателят на Общото събрание на БАН.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Това, което постигнахме като споразумение с БАН, конкретно днес е да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лв. по бюджета на БАН от планираните средства в централния бюджет. Това ще стане след влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2018 г. т.е. след 1. януари. Тези средства ще бъдат разпределени между научните звена в академията, в зависимост от оценката за научната дейност и резултатите.
Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН: Ние сме много приятно изненадани от бързата реакция на премиера с посредничеството на министър Вълчев се получи един много добронамерен, много полезен разговор. Изложихме нашите проблеми, споделихме тревогите за академията и мога да кажа, че получихме едно разбиране и една загриженост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората в Момчилград излязоха отново на протест заради убитото 7-годишно момиче
Хората в Момчилград излязоха отново на протест заради убитото 7-годишно момиче
Оперирано е сирийско дете, което беше нападнато във Варна
Оперирано е сирийско дете, което беше нападнато във Варна